Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Poľský Senát schválil rezolúciu o vstupe Ukrajiny do NATO v zrýchlenom konaní

Zverejnené:

Upravené: 12. mája 2023 o 14:41

354

Zdroj: NATO

REKLAMA

Globalnews

Poľský Senát vyzval na urýchlený vstup Ukrajiny do NATO podľa príkladu Švédska a Fínska a považuje júlový summit Aliancie vo Vilniuse za kľúčový na tejto ceste.

Zodpovedajúcu rezolúciu prijal vo štvrtok poľský Senát jednomyseľne, jej text cituje poľský rozhlas.

„Po roku strašnej vojny vieme, že Ukrajina, ktorá čelí Rusku, bráni Európu a je kľúčovým článkom chrániacim kontinent pred agresiou z východu,“ uvádza sa v uznesení.

Ako sa uvádza v texte dokumentu, „Ukrajina má dnes najsilnejšiu armádu na kontinente s mimoriadnymi bojovými skúsenosťami. Ukrajinská armáda sa rýchlo vybavuje vybavením NATO a používa operačné umenie a taktiku, ktoré západní spojenci vyvíjajú už desaťročia.

„Obrancovia potrebujú skutočnú podporu prostredníctvom užšej politickej a vojenskej spolupráce s krajinami NATO,“ uvádza sa v dokumente.

V rezolúcii sa uvádza, že počas nadchádzajúceho summitu NATO vo Vilniuse by Ukrajina mala dostať „oveľa viac ako v predchádzajúcich vyhláseniach o politike otvorených dverí“. Summit vo Vilniuse by mal byť dôležitou etapou v príprave Ukrajiny na plné členstvo, poznamenali senátori.

Poľský senát je presvedčený, že vstup Ukrajiny do NATO by mal byť politickým rozhodnutím – ako v prípade Fínska a Švédska – a výsledkom strategickej analýzy výziev a hrozieb za východnou hranicou Aliancie.

Rezolúcia tiež hovorí, že ak Rusko porazí Ukrajinu, nezastaví sa na jej západnej hranici. „Aliancia identifikovala túto hrozbu počas minuloročného summitu NATO v Madride. Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko správne vyhodnotili ruskú hrozbu. Väčšina európskych hlavných miest s nami súhlasí až teraz,“ uvádza sa v uznesení.

Uvádza sa tiež, že Fínsko a Švédsko „boli pozvané, aby vstúpili do NATO podľa postupu, ktorý sa nikdy predtým nepoužil“.

„A hoci Švédsko stále zostáva mimo štruktúr paktu, spojenci sa rozhodli, že ho budú brániť. Senát Poľskej republiky vyzýva členské krajiny NATO, aby uplatnili takýto núdzový postup voči Ukrajine,“ uvádza sa v uznesení.

Uznesenie tiež vyjadrilo podporu požiadavkám krajín hraničiacich s Ruskom na silné bezpečnostné záruky pre Ukrajinu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA