Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Putin požiada Erdogana, aby pomohol Rusku obísť západné sankcie

Zverejnené:

Upravené: 5. augusta 2022 o 18:27

443

Zdroj: IBTimes UK

REKLAMA

Globalnews

Na piatkových rokovaniach v Soči ruský prezident Vladimír Putin požiada tureckého partnera Recepa Tayyipa Erdogana, aby pomohol obísť západné sankcie v energetickom a finančnom sektore.

Podľa odpočúvania Rusko požiadalo Turecko, aby mu umožnilo nakupovať akcie v tureckých rafinériách, ropných termináloch a nádržiach – to by moskve mohlo umožniť skryť pôvod ropy po nadobudnutí platnosti ropného embarga EÚ.

Rusko tiež požaduje, aby si niekoľko tureckých bánk vo vlastníctve štátu otvorilo korešpondenčné účty pre najväčšie ruské banky a aby ruskí priemyselní výrobcovia mohli pôsobiť mimo slobodných hospodárskych zón v Turecku.

Výmenou za návrhy Putin údajne ponúkne Erdoganovi súhlas s vojenskou operáciou proti Kurdom v severnej Sýrii, ktorá predtým podráždila Moskvu kvôli jej podpore Baššára al-Asada.

Zelenskyj zhromaždil veliteľstvo najvyššieho veliteľa

Podľa The Washington Post neexistujú žiadne dôkazy o tom, že Ankara je pripravená prijať návrhy Moskvy. Zdroje z tureckej a západnej strany nepotvrdili ani nepopreli pravosť odpočúvania.

Vysoký turecký predstaviteľ pod podmienkou anonymity ubezpečil, že krajina zostáva „oddaná nezávislosti a suverenite Ukrajiny“, ale pripomenul, že Turecko „v zásade … pripája sa len k sankciám uvaleným OSN.“

Západné spravodajské údaje, ktoré má denník The Washington Post k dispozícii, zároveň ukazujú, že ruskí predstavitelia „cestujú po svete a snažia sa nájsť nových partnerov“ – Turecko je považované za jedného z týchto partnerov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA