Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Šéf WHO varuje pred nerovnosťou pri očkovaní

Nie je správne, aby sa mladší, zdraví ľudia v bohatých krajinách mohli zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 pred staršími ľuďmi v chudobnejších štátoch.

Zverejnené:

Upravené: 18. januára 2021 o 3:00

202

large Tedros Adhanom Ghebreyesus ec
ZDROJ: Tedros Adhanom Ghebreyesus, SITA/AP Photo/Jean-Christophe Bott/Keystone

REKLAMA

18. január 2021 02:49 SITA, redakcia

ŽENEVA – Nie je správne, aby sa mladší, zdraví ľudia v bohatých krajinách mohli zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 pred staršími ľuďmi v chudobnejších štátoch. V pondelok to na začiatku zasadnutia výkonnej rady Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktoré bude trvať týždeň, povedal generálny tajomník organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Šéf WHO na začiatok virtuálneho stretnutia povedal, že v jednej chudobnej krajine podali len 25 dávok vakcín, zatiaľ čo v takmer 50 bohatších krajinách ich podali už viac ako 39 miliónov. „V jednej krajine s nízkym príjmom dali len 25 dávok, nie 25 miliónov, nie 25-tisíc, len 25. Musím byť priamy,“ uviedol bez bližších podrobností o spomínanej krajine.

Tedros pochválil vedecké úspechy, ktoré stoja za uvedením vakcín menej ako rok po vypuknutí pandémie, varoval však pred nerovnosťou, ktorá s vakcináciou súvisí. „Vakcíny sú injekcie do ramena, ktoré všetci potrebujeme, doslovne aj obrazne. Ale teraz čelíme naozajstnej hrozbe, že aj keď vakcíny niektorým prinášajú nádej, stávajú sa ďalšou tehlou v múre nerovnosti medzi svetmi tých, čo majú, a tých, čo nemajú,“ skonštatoval.

Zároveň skritizoval „bilaterálne dohody“ medzi farmaceutickými spoločnosťami a krajinami, ktoré poškodzujú schopnosť programu COVAX podporovaného WHO. Jeho cieľom je dostať vakcíny do všetkých krajín podľa potreby. Väčšina výrobcov uprednostňuje regulačné schválenie v bohatých krajinách, kde sú zisky najvyššie, pred odoslaním dát WHO, aby mohla schváliť vakcíny pre širšie použitie, vyjadril sa.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA