Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Spojené štáty prvýkrát zhadzujú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Gazy z lietadiel

Zverejnené:

Upravené: 3. marca 2024 o 15:49

143

Zdroj: Prweb

REKLAMA

Globalnews

Americká armáda uskutočnila v sobotu prvý výsadok humanitárnej pomoci v pásme Gazy.

Informovali o tom agentúra Reuters.

Tri lietadlá C-130 doručili viac ako 35 000 jedál do oblasti, kde je podľa OSN štvrtina obyvateľstva na pokraji vyhladovania, a Palestínčania zverejnili na sociálnych sieťach videá, na ktorých sú zhadzované škatule s humanitárnou pomocou.

Biely dom uviedol, že takéto výsadky budú predĺžené a že Izrael operáciu podporuje.

Uprostred pochybností o obnovení rozhovorov o prímerí v Egypte v nedeľu ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy uviedlo, že najmenej 11 Palestínčanov zahynulo pri izraelskom leteckom útoku na stan v Rafahu, kde ľudia hľadajú útočisko pred izraelskou vojenskou ofenzívou.

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy uviedlo, že ďalších 50 ľudí utrpelo zranenia pri útoku neďaleko nemocnice v štvrti Rafah al-Sultán. Jeden z mŕtvych bol zdravotník v nemocnici. Izraelská armáda na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovala.

„Náraz dopadol priamo na stan, kde sa ľudia ukrývali, šrapnely zasiahli nemocnicu, kde sme sedeli s priateľmi, zázračne sme prežili,“ povedal agentúre Reuters do telefónu svedok, ktorý si neželal byť menovaný.

Izraelská armáda uviedla, že jej sily zabili osem militantov v meste Chán Junis, približne 20 militantov v centrálnom pásme Gazy a troch ďalších v Rimale neďaleko mesta Gaza.

Viac ako milión Palestínčanov hľadá útočisko v oblasti Rafahu na úteku pred izraelskou ofenzívou, ktorá zdevastovala veľkú časť pásma Gazy a zabila viac ako 30.000 ľudí, uviedli zdravotnícke úrady kontrolované Hamasom.

Americký prezident Joe Biden 1. marca oznámil, že Spojené štáty začnú letecky zhadzovať potravinovú pomoc obyvateľstvu pásma Gazy uprostred prehlbujúcej sa humanitárnej krízy a ťažkostí s poskytovaním pomoci po súši.

USA už dlho diskutujú s Izraelom a ďalšími zainteresovanými stranami o možnosti vytvorenia námorného koridoru na dopravu humanitárnej pomoci do Gazy, čo si však vyžaduje vyriešenie mnohých logistických problémov.

Podľa šéfa Pentagonu bolo v dôsledku izraelskej vojenskej operácie v pásme Gazy v reakcii na útok teroristickej skupiny Hamas zabitých viac ako 25 tisíc palestínskych žien a detí.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA