Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Úrady na indonézskom ostrove Jáva vyhlásili po erupcii sopky Semeru evakuáciu

Zverejnené:

Upravené: 4. decembra 2022 o 14:49

263

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Úrady na indonézskom ostrove Jáva vydali po dnešnej erupcii sopky Semeru príkaz na evakuáciu, domovy už opustilo takmer 2000 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters. Semeru, ktorá je zároveň najvyššou horou ostrova, vychrlila oblak popola a dymu do výšky 15 kilometrov a po svahoch stekajú prúdy horúcej lávy. Úrady zatiaľ nehlásia žiadnych zranených.

Erupcia začala dnes pred 3:00 miestneho času (v sobotu pred 21:00 SEČ). Podľa vulkanológov ju najskôr spôsobili monzúnové dažde, kvôli ktorým sa po erózii zrútil lávový dóm na vrchole sopky.

Miestny úrad pre zvládanie prírodných katastrof BNPB varoval obyvateľov, aby sa držali od miesta erupcie na juhovýchodnom svahu krátera vo vzdialenosti aspoň ôsmich kilometrov. Oblaky sopečného popola ale zasiahli oveľa rozsiahlejšiu oblasť v okruhu až 20 kilometrov. Podľa pôvodných správ mrak popola zo sopky vystúpil do výšky 1,5 kilometra, podľa novších údajov japonskej meteorologickej agentúry už dosiahol výšku 15 kilometrov. Leteckú dopravu zatiaľ sopečné mračná nijako neovplyvnili, úrady však informovali blízke letiská, aby boli v pohotovosti, napísala agentúra Reuters.

Podľa BNPB sa zatiaľ evakuovalo 1979 obyvateľov, ktorí našli útočisko v 11 núdzových ubytovniach. Niektorí obyvatelia odišli z bezprostredne ohrozených dedín už pred vydaním evakuačných príkazov.

Šéf indonézskeho strediska pre vulkanológiu a geológiu PVMBG Hendra Gunawan varoval, že na povrch sa môže dostať oveľa väčšie množstvo lávy ako pri predchádzajúcich erupciách v rokoch 2021 a 2020. ,“ povedal.

„Väčšina ciest je od rána zatvorených. Teraz prší vulkanický prach, ktorý tiež úplne zakryl výhľad na sopku,“ povedal agentúre Reuters jeden z miestnych dobrovoľníkov. Mnoho dedín je úplne pokrytých sopečným popolčekom a popolček zmiešaný s dažďom znižuje viditeľnosť. Podľa reportéra agentúry AFP v oblasti nefunguje internetové pripojenie a problémy sú aj s mobilnými sieťami.

Japonská meteorologická agentúra varovala pred možným nebezpečenstvom vzniku vlny cunami, to sa ale nakoniec nepotvrdilo.

Sopka Semeru na východe Jávy leží asi 640 kilometrov východne od metropoly Jakarty a je vysoká 3676 metrov. Naposledy vybuchla presne pred rokom, vtedy zahynulo vyše 50 ľudí a niekoľko stoviek ďalších utrpelo zranenie.

V Indonézii, kde žije vyše 270 miliónov obyvateľov, je takmer 130 aktívnych sopiek. Oblasť je súčasťou takzvaného ohnivého kruhu, čo je pás okolo zlomových línií v Tichom oceáne s častým výskytom zemetrasení a sopečných erupcií. Sopka Semeru, známa aj ako Mahameru, za posledných 200 rokov vybuchla už mnohokrát. Rovnako ako na iných indonézskych vulkánoch žijú aj na jej svahoch desiatky tisíc ľudí.

Musk pohrozil spoločnosti Apple, že odstráni Twitter z AppStore

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA