Sociálne siete

ZAHRANIČIE

USA: Trump sa predčasne označuje za víťaza a voľby chce napadnúť na Najvyššom súde

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 23:24

217

large Election  Trump  aabcbdbed aceea
ZDROJ: AP Photo/Evan Vucci

REKLAMA

4. november 2020 09:30 SITA, redakcia

WASHINGTON 4. novembra (SITA/AP) – Americký prezident Donald Trump plánuje požiadať Najvyšší súd o vyjadrenie k zatiaľ neuzavretým voľbám. Agentúra AP pritom upozorňuje, že prezidentské voľby ešte nemajú víťaza.

Trump v stredu skoro ráno miestneho času predstúpil pred svojich podporovateľov v Bielom dome a sťažoval si na volebné výsledky, pričom proces označil za „obrovský podvod na našom národe“. Žiadne dôkazy o podvodoch však nie sú, zdôrazňuje AP.

Noc sa skončila so stovkami tisíc nespočítaných hlasov a nejasnými výsledkami v kľúčových štátoch, kde Trump potrebuje vyhrať, ak chce poraziť svojho demokratického súpera Joea Bidena.

On však tvrdí, že počas volebnej noci zbavili hlasovacieho práva jeho voličov. „Vyhráme to a pokiaľ ide o mňa, už sme aj vyhrali,“ skonštatoval a dodal, že pôjde na Najvyšší súd. „Chceme, aby sa skončilo s hlasovaním,“ doplnil, pričom AP uvádza, že nikde sa už nehlasuje, všade len počítajú hlasy.

Biden má dosiaľ na konte 238 voliteľov, zatiaľ čo Trump má 213. Prezidentské voľby vyhráva kandidát s najmenej 270 hlasmi zo Zboru voliteľov, ktorý má 538 členov zastupujúcich jednotlivé štáty.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA