Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Útočník z Viedne si údajne kúpil zbraň na Slovensku

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 23:27

352

large Austria Vienna Attack  ccdcfcddabecffb effccd
ZDROJ: Photo/Ronald Zak

REKLAMA

3. november 2020 14:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 3. novembra (SITA) – Útočník, ktorý v pondelok večer strieľal v centre Viedne, si údajne kúpil zbraň na Slovensku. Na svojej webstránke o tom informuje denník Heute. Dvadsaťročný mladík z Mödlingu v Dolnom Rakúsku, ktorý mal pôvod v Severnom Macedónsku, si tiež bol podľa neho v júli s kamarátom na Slovensku kúpiť muníciu do pušky AK-47 (kalašnikov, pozn. red).

Útok, ktorý vyvolal rozsiahlu policajnú akciu, sa odohral v pondelok krátko po 20:00 v centre mesta, kde si ľudia užívali poslednú noc v reštauráciách a baroch pred začatím pandemického lockdownu. Vyžiadal si štyroch mŕtvych civilistov a 17 zranených. Strelca, ktorý mal okrem pušky aj atrapu výbušného opasku, pištoľ a mačetu, zastrelila polícia.

Páchateľa už v minulosti odsúdili v súvislosti s terorizmom, bol údajne v kontakte s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, pričom niektorých tiež odsúdili v spojitosti s terorizmom, a sympatizoval s extrémistickou skupinou Islamský štát.

V súvislosti s teroristickým útokom dosiaľ úrady vykonali 15 domových prehliadok. Podľa Heute predbežne zatkli 12 podozrivých vo veku 16 až 25 rokov, ktorí sa narodili vo Viedni, Sankt Pöltene, Mödlingu, Kosove, Bagladéši a Čečensku. Podozriví narodení v Rakúsku tiež majú zahraničné korene, prevažne čečenské alebo z juhovýchodnej Európy, tvrdí denník.

Informácie pochádzajú z agentúry AP, webstránky www.heute.at a archívu agentúry SITA.

https://www.heute.at/s/so-kam-terrorist-20-zu-munition-fuer-sturmgewehr-100110547

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA