Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V areáli najväčšieho výrobcu vakcín na svete vypukol požiar

V areáli najväčšieho výrobcu vakcín na svete vypukol požiar

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 14:00

345

large india febe
ZDROJ: Ľudia pozerajúci sa na dym horiaceho objektu na výrobu vakcín/SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool

REKLAMA

21. január 2021 01:50 SITA, redakcia

PUNE – V areáli Serum Institute of India, najväčšieho výrobcu vakcín na svete, vypukol vo štvrtok požiar. Oheň zachvátil zariadenie vo výstavbe, ktoré malo pomôcť pri rozšírení výroby vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a pri pripravenosti na budúce pandémie. S požiarom na mieste bojujú hasiči, uviedol hasičský zbor v meste Pune v indickom štáte Maháráštra. Jeho príčina ani rozsah zatiaľ nie sú známe.

Podľa vedúceho záchranných operácií Prashanta Ranpiseho si požiar nevyžiadal obete. Z budovy zachránili troch ľudí.

Spoločnosť uviedla, že oheň nezasiahol súčasné zariadenia na výrobu vakcín proti COVID-19 ani zásobu zhruba 50 miliónov dávok. „Zatiaľ najdôležitejšie je, že napriek zničeniu niekoľkých poschodí nenastali v dôsledku požiaru žiadne straty na životoch ani vážne zranenia,“ povedal generálny riaditeľ Adar Poonawalla.

Serum Institute of India vyrába vakcíny od farmaceutickej firmy AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Spoločnosti uzavreli zmluvu na výrobu miliardy dávok, ktoré by mali smerovať najmä do rozvojových krajín.

Poonawalla sa v decembri pre agentúru AP vyjadril, že dúfa vo zvýšenie výrobnej kapacity z 1,5 miliardy dávok ročne na 2,5 miliardy do konca roka 2021. Spomínané zariadenie, kde vypukol požiar, je pre toto úsilie kľúčové.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA