Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Európskej únii sa začala očkovacia kampaň. Babiš ako prvý zaočkovaný v ČR

Krajiny Európskej únie v nedeľu oficiálne odštartovali koordinovanú očkovaciu kampaň proti ochoreniu COVID-19.

Zverejnené:

Upravené: 27. decembra 2020 o 11:00

274

large babis fcfc
ZDROJ: Na snímke Andrej Babiš, SITA/AP Photo/Petr David Josek

REKLAMA

27. december 2020 11:12 SITA, redakcia

BRUSEL – Krajiny Európskej únie v nedeľu oficiálne odštartovali koordinovanú očkovaciu kampaň proti ochoreniu COVID-19. Vakcína vyvinutá nemeckou firmou BioNTech a americkou spoločnosťou Pfizer, sa začala do štátov EÚ distribuovať už v piatok. V Nemecku, Maďarsku a na Slovensku prvých ľudí zaočkovali už v sobotu.

Celkovo bolo v 27-člennej Európskej únii doteraz zaznamenaných prinajmenšom 16 miliónov infekcií koronavírusom a viac ako 336-tisíc ľudí v súvislosti s nákazou zomrelo. Napriek tomu, že ide o vysoké počty, podľa expertov skutočný počet obetí pandémie je vyšší, vzhľadom na to, že nie všetky prípady boli zaznamenané.

Krátko pred odštartovaním očkovania v Európskej únii boli vo Francúzsku a Španielsku zistené prvé prípady nového variantu koronavírusu, ktorý sa rýchlo šíri v Londýne a južnom Anglicku a podľa britských úradov je oveľa nákazlivejší. Nemecká farmaceutická firma BioNTech je presvedčená, že jej vakcína je účinná aj proti britskému variantu koronavírusu, ale uviedla, že pre úplnú istotu sú potrebné ďalšie štúdie.

V ČR ako prvý dostal vakcínu premiér Babiš

V Česku očkovaciu kampaň proti koronavírusu odštartoval premiér Andrej Babiš, ktorý vakcínu dostal v nedeľu ráno v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe. „Tento rok bol najhorší v našich moderných dejinách. Vakcína, ktorá prišla, je nádejou, že sa vrátime do normálneho života,“ povedal Babiš. Premiér zároveň oznámil, že Česká republika bude mať nakoniec k dispozícii 15,9 milióna dávok vakcíny proti COVID-19. „Je to väčšie množstvo, ako bolo zverejnené. Budeme mať očkovacej látky naviac,“ doplnil Babiš. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Podľa predsedu českej vlády sa v krajine bude očkovať pravdepodobne počas obdobia deviatich mesiacov. „Je to logisticky veľmi zložité. Musíme začať čo najskôr a vakcíny sa musia použiť do troch dní,“ konštatoval Babiš. Česká republika má aktuálne k dispozícii 9 750 dávok vakcíny proti koronavírusu. Prvá dodávka očkovacích látok od spoločností Pfizer a BioNTech do Česka dorazila v noci na sobotu. Teraz je dostupná v štyroch pražských a dvoch brnianskych nemocniciach.

Maďarsko začalo očkovať lekárov a ďalších zdravotníkov

Maďarských lekárov a ostatných zdravotníkov začali v sobotu vakcinovať proti ochoreniu COVID-19 po tom, ako krajina dostala prvú dodávku očkovacej látky vyvinutej firmami Pfizer a BioNTech. Prvá zásielka 9 750 dávok vakcíny do krajiny prišla v sobotu ráno a bola odovzdaná Juhopeštianskej nemocnici Centrum v Budapešti. Vakcíny z prvej zásielky sa podľa vlády budú distribuovať aj do štyroch ďalších nemocníc, a to do dvoch v Budapešti a do nemocníc v mestách Nyíregyháza a Debrecín na východe krajiny.

V nedeľu sa očkovanie proti koronavírusu odštartuje vo všetkých členských krajinách Európskej únie. Väčšina štátov únie však v rámci prvej zásielky dostane menej ako 10-tisíc dávok vakcíny, pričom masové očkovanie sa očakáva až v januári. Každá krajina EÚ si sama určuje, ktoré skupiny obyvateľstva zaočkuje ako prvé, ale všetky dávajú prednosť najviac zraniteľným ľuďom.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA