Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Nemecku zadržali troch podozrivých zo špionáže pre Čínu

Zverejnené:

Upravené: 22. apríla 2024 o 11:46

98

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Krátko po ceste nemeckého kancelára Olafa Scholza do Číny federálny generálny prokurátor Jens Rommel zatkol troch údajných špiónov, ktorí mohli odovzdať informácie o vojenskej technológii čínskej tajnej službe.

Informoval o tom Spiegel.

Vyšetrovatelia zatkli 59-ročného muža z Bad Homburgu a pár z Düsseldorfu v pondelok v skorých ranných hodinách pre vážne podozrenie z „činnosti agenta tajnej služby“ a porušenia zákona o zahraničnom obchode.

Podľa spolkového generálneho prokurátora 59-ročný hlavný podozrivý Thomas R. údajne kontaktoval člena čínskej tajnej služby MSS a získal informácie o „inovatívnych technológiách, ktoré by mohli byť použité na vojenské účely“ v Nemecku. Za týmto účelom R. údajne požiadal o pomoc manželov Gerwiga a Iny F., ktorí viedli spoločnosť v Düsseldorfe.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že spoločnosť slúžila ako „prostredie pre kontakt a spoluprácu“ medzi nemeckými vedcami a výskumníkmi.

Podľa federálnej prokuratúry sa informácie údajne odovzdané čínskemu spravodajskému dôstojníkovi týkali okrem iného častí moderných strojov, ktoré môžu byť použité vo výkonných lodných motoroch, ako sú vojnové lode.

Okrem toho žalovaní pravdepodobne kúpili špeciálny laser v Nemecku pre MSS a vyviezli zariadenie do Číny bez povolenia.

Podľa spolkovej prokuratúry sa obžalovaní teraz postavia pred vyšetrovateľa sudcu spolkového súdu, ktorý rozhodne o výbere vyšetrovacej väzby.

Predtým bolo oznámené, že čínski špiónisa zamerali na polovodičový, letecký a námorný priemysel Holandska v snahe posilniť ozbrojené sily ČĽR.

Predtým Spojené štáty požiadali spojencov, aby uvalili ďalšie obmedzenia na údržbu zariadení na výrobu čipov v Číne v snahe ďalej mariť ambície Pekingu vyrábať pokročilé polovodiče.

Holandská vláda zároveň začala odmietať licenciu ASML, najväčšieho dodávateľa zariadení pre výrobcov počítačových čipov, na vývoz mnohých svojich výrobkov do Číny pod tlakom Spojených štátov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA