Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Poltavskej oblasti vybuchol plynovod

Zároveň ich upozornila, aby v prípade odstávky plynu zatvorili plynové horáky.

Zverejnené:

Upravené: 9. januára 2021 o 7:40

576

large plyn baf
ZDROJ: Unsplash/CHUTTERSNAP

REKLAMA

9. január 2021 07:42 SITA, redakcia

BRATISLAVA – V ukrajinskej Poltavskej oblasti hlásia výbuch hlavného plynovodu. Prípad sa stal v sobotu ráno tamojšieho času. Miestna plynárenská spoločnosť na sociálnej sieti Facebook varovala odberateľov pred možným núdzovým odstavením dodávky plynu. Zároveň ich upozornila, aby v prípade odstávky plynu zatvorili plynové horáky.

Odberatelia by mali byť podľa zástupcov spoločnosti opatrní a v prípade potreby privolať odbornú pomoc. Všetky záchranné zložky sú v pohotovosti. Zatiaľ nehlásia žiadne obete. Používatelia na internete zverejnili videá, ktoré zachytávajú mohutný požiar.

Preprava plynu z Ukrajiny na Slovensko, a ďalej do západnej Európy nie je obmedzená. „Preprava na vstupnom bode z Ukrajiny je plynulá. Podľa informácie od kolegov z GTSOU by táto udalosť nemala mať dosah na medzinárodný tranzit,“ povedal pre agentúru SITA hovorca slovenského prepravcu plynu, spoločnosti Eustream, Pavol Kubík.

Situáciu a možné dopady na Slovenskú republiku začal preverovať aj minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý je v kontakte s predsedom predstavenstva SPP – distribúcia Františkom Čuprom. „Obyvatelia Slovenska môžu zostať pokojní. Plyn k nám v týchto chvíľach naďalej prúdi. Dobrou správou je, že na plynovode je viacero vetiev, ktoré zostali po výbuchu nepoškodené. Samozrejme, sme pripravení na všetky scenáre a v prípade zhoršenia situácie vieme využiť zásobníky, ktoré máme naplnené,“ ubezpečil šéf rezortu hospodárstva, ktorý zároveň pripomenul, že v súčasnosti majú viaceré európske krajiny nadbytok plynu.

Pôvodný článok: https://zaxid.net/na_magistralnomu_gazoprovodi_v_poltavskiy_oblasti_stavsya_vibuh_n1512811

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA