Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V západoafrickej Guinei vyhlásili epidémiu eboly

V krajine potvrdili najmenej tri úmrtia v dôsledku nákazy ebolou.

Zverejnené:

Upravené: 15. februára 2021 o 14:24

227

ebola
Ilustračné foto, zdroj: SITA/AP Photo/Al-hadji Kudra Maliro

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Vláda v západoafrickej Guinei vyhlásila epidémiu eboly. Urobila tak po tom, čo tam zaznamenali prinajmenšom tri úmrtia v dôsledku nákazy týmto vírusom. Ebolu potvrdili aj u ďalších štyroch ľudí. Po krízovom stretnutí ministerstvo zdravotníctva v nedeľu oznámilo, že všetky prípady izolovali, trasujú možné kontakty a v meste Goueké zriadia liečebné centrum. Prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) krajina zabezpečí novo vyvinuté vakcíny, informuje spravodajský portál BBC s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

U všetkých nakazených sa objavili príznaky ako hnačka, zvracanie a krvácanie po tom, čo sa zúčastnili na pohrebe zdravotnej sestry. Tá pracovala v zdravotnom centre v Goueké a zomrela 28. januára.

Komunitné pohreby, kde ľudia pomáhajú umyť telo zosnulého, môžu byť kľúčové pri šírení eboly v skorom štádiu epidémie, uvádza BBC. Telá obetí eboly sú mimoriadne nákazlivé, inkubačná doba môže trvať od dvoch dní do troch týždňov.

V rokoch 2013 až 2016 si epidémia eboly, ktorá sa začala v Guinei, vyžiadala v západnej Afrike viac ako 11-tisíc mŕtvych. V reakcii na túto epidémiu následne vzniklo niekoľko vakcín, ktoré neskôr využili na boj s vírusom v Konžskej demokratickej republike.

Vzhľadom na cezhraničný obchod medzi Guineou, Libériou a Sierrou Leone, ako aj na ich relatívne slabé systémy zdravotnej starostlivosti, panujú obavy, že by sa epidémia mohla rozšíriť. Libérijský prezident George Weah nariadil zdravotníckym úradom zvýšenú pohotovosť.

Zdroj nájdete TU.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA