Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Vojna v Sýrii zabila a zranila už 12-tisíc detí, milióny nechodili do školy

Sýrsky konflikt si vyžiadal takmer pol milióna obetí, spôsobil zranenia viac ako milióna ľudí a vysídlil polovicu obyvateľov krajiny.

Zverejnené:

Upravené: 11. marca 2021 o 13:16

630

syria
Foto: SITA/ AP Photo/Hassan Ammar

REKLAMA

SITA

BEJRÚT – Desať rokov trvajúca občianska vojna v Sýrii dosiaľ usmrtila alebo zranila takmer 12-tisíc detí. Okrem toho spôsobila, že milióny detí nechodili do školy. Uviedol to v stredu Detský fond OSN (UNICEF).

Sýrsky konflikt si vyžiadal takmer pol milióna obetí, spôsobil zranenia viac ako milióna ľudí a vysídlil polovicu obyvateľov krajiny. Z približne piatich miliónov osôb sa stali utečenci.

Počet detí, ktoré vykazujú príznaky psychosociálnych ťažkostí, sa vlani zdvojnásobil. „Jedno zo štyroch detí má príznaky psychosociálneho utrpenia,“ uviedol Ted Chaiban, riaditeľ UNICEF pre oblasť Blízkeho východu a severnej Afriky. UNICEF podľa neho urobí všetko pre to, aby im pomohol, od telefonických liniek cez psychosociálnu podporu až po vzdelávanie.

UNICEF uviedol, že za ostatné desaťročie podľa overených údajov prišlo o život alebo utrpelo zranenia takmer 12-tisíc detí. Do bojov sa zapojilo viac ako 5700 detí, niektoré už ako 7-ročné. Chaiban však pripustil, že „skutočný počet je pravdepodobne výrazne vyšší“.

Podľa UNICEF sa od začiatku konfliktu cieľom útoku stalo viac ako 1300 vzdelávacích a zdravotníckych zariadení. Takmer 2,45 milióna detí v Sýrii a ďalších 750-tisíc sýrskych detí v susedných krajinách nechodí do školy, pričom až 60 % z nich sú chlapci. Viac ako pol milióna detí vo veku do 5 rokov v Sýrii navyše „trpí zakrpatením v dôsledku chronickej podvýživy“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA