Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Zelenskyj pozval Si Ťin-pchinga na Ukrajinu

Zverejnené:

Upravené: 29. marca 2023 o 11:56

292

Zdroj: Flickr

REKLAMA

Globalnews

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že pozýva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na Ukrajinu.

Zdroj: Associated Press

„Zelenskyj v rozhovore pre AP tlmočil pozvanie na Ukrajinu prominentnému a strategicky dôležitému lídrovi, ktorý ešte neprišiel na Ukrajinu (počas vojny, ako to urobili mnohí svetoví lídri – pozn. red.) čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi.“

„Sme pripravení ho tu vidieť. Chcem sa s ním porozprávať.“

Prezident Ukrajiny poznamenal, že komunikoval so Si Ťin-pchingom pred začiatkom totálnej vojny. Viac ako rok trvajúcej totálnej ruskej invázie však s čínskym lídrom nebol žiadny kontakt.

Zelenskyj 24. februára povedal, že by rád usporiadal bilaterálne stretnutie s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom.

Neskôr bolo oznámené, že čínsky vodca po stretnutí s Putinom v Moskve plánuje hovoriť s ukrajinským prezidentom Vladimirom Zelenským. Tento rozhovor bude prvým od začiatku totálnej vojny Ruska proti Ukrajine.

V dňoch 20. – 22. marca Si Ťin-pching navštívil Rusko, kde sa stretol s Vladimírom Putinom a podpísal dohody o pokračovaní strategického partnerstva medzi oboma krajinami.

Putin a Si Ťin-pching zároveň vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že vzťahy ich krajín nie sú vojensko-politickou alianciou, nemajú blokový a konfrontačný charakter a nie sú namierené ani proti tretím krajinám.

Potom Zelenskyj povedal, že oznámil svoju túžbu hovoriť so Si Ťin-pchingom, ale nedostal ponuku na vrátenie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA