Sociálne siete

Veda a technika

Ekologická ekonómia môže poskytnúť odpovede na globálne výzvy týkajúce sa aj klimatickej zmeny

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 23:35

954

large veda bc
ZDROJ: Unsplash/Hans Reniers

REKLAMA

24. január 2021 11:27 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ekologická ekonómia môže poskytnúť odpovede na globálne výzvy týkajúce sa klimatickej zmeny či ekonomiky po pandémii COVID-19. Možnosti tohto interdisciplinárneho odboru priblíži na podujatí Veda v Centre vedúca Oddelenia strategických environmentálnych analýz Slovakglobe Tatiana Kluvánková. Informovala o tom Zuzana Hajdu z Odboru propagácie vedy a techniky Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky Centra vedecko-technických informácií SR (CVTI SR). Prednáška sa uskutoční 28. januára 2021 o 17:00. Pre mimoriadnu situáciu sa bude prednáška vysielať a záznam bude neskôr dostupný aj v profile CVTI SR na službe YouTube. Diváci sa však do vysielania môžu zapojiť. Buď pošlú otázky k téme do 27.januára na mail zverejnený na stránke CVTI SR alebo ich položia cez aplikáciu Slido.

Hajdu vysvetlila, že ekologická ekonómia sa zaoberá interakciou človeka v prírode a možnými stratégiami adaptácie na globálne zmeny. „Jeho podstatou je spoločenská dimenzia globálnej zmeny, teda skúmanie faktorov zmeny individuálneho i kolektívneho správania za účelom transformácie spoločnosti k udržateľnej ekonomike a ochrane klímy,“ uviedla. Doplnila, že nárast globálnej teploty o dva stupne Celzia je v pokračujúcom trende sveta reálny. Podľa nej sa spoločnosť vystavuje riziku spustenia kaskády synergicky pôsobiacich mechanizmov, ktoré nebude možné kontrolovať podobne ako v prípade expanzie vírusu.

Kluvánková sa zaoberá manažmentom globálnej zmeny a vo svojej praxi sa zameriava najmä na zmenu správania s cieľom transformácie spoločnosti k udržateľnosti a ochrane klímy. Prednáša na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave a vedie tiež Laboratórium experimentálnych spoločenských vied, ktoré sa venuje simuláciám zmeny správania a prechodu na uhlíkovo neutrálnu spoločnosť. Spolupracovala na texte na tému zmeny rozhodovania svetových lídrov o životnom prostredí, ktorý publikoval prestížny časopis Science. Na medzinárodných vedeckých projektoch pracuje viac ako 15 rokov. Tiež pôsobí v predsedníctve viacerých svetových vedeckých spoločností, akými sú napríklad International Society for Ecological Economics či Earth System Governance.

Veda v Centre organizuje raz do mesiaca Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri CVTI SR v Bratislave. Podujatie je pravidelne naplánované na posledný štvrtok v mesiaci o 17:00 v priestoroch CVTI SR v Bratislave. Výnimkou sú však mimoriadne udalosti. Vstup je pre verejnosť voľný.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA