Sociálne siete

Veda a technika

Ľad v Severnom ľadovom oceáne sa topí rýchlejšie, do roku 2035 by sa mal úplne stratiť

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 16:26

303

Snímka obrazovky    o

REKLAMA

12. august 2020 07:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 12. augusta (SITA) – Ľad v Severnom ľadovom oceáne by sa v najbližších desaťročiach mohol úplne roztopiť. Britské centrum pre výskum klimatických zmien Met Office Hadley Centre (MOHC) porovnávalo podmienky v tomto oceáne počas ostatnej medziľadovej doby so súčasnosťou. Podľa výsledkov by sa ľad v ňom mohol roztopiť do roku 2035. Predchádzajúce štúdie to pritom odhadovali až okolo roku 2044.

Morský ľad v Severnom ľadovom oceáne je kľúčový prvok systému Zeme, keďže odráža veľké množstvo slnečného žiarenia naspäť do vesmíru. Pri roztápaní však tmavšia voda a skaly pod hladinou absorbujú teplo.

Na jar a začiatkom leta sa na ľadovom povrchu najstudenejšieho oceána tvoria malé jazierka. Tie pomáhajú vedcom určiť, koľko slnečného svetla absorbuje ľad a koľko sa odrazí naspäť do vesmíru. Tím odborníkov MOHC dospel k záveru, že mnohé z týchto jazierok vznikajú vplyvom intenzívneho jarného slnečného žiarenia a to potom zohráva dôležitú úlohu pri roztápaní morského ľadu. Ľad v Severnom ľadovom oceáne sa tak podľa nich topí rýchlejšie, ako sa doteraz predpokladalo.

Pôvodný článok:
https://tech.wp.pl/lod-na-oceanie-arktycznym-moze-sie-calkowicie-roztopic-do-2035-roku-6542236680120449a

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA