Sociálne siete

Veda a technika

NASA plánuje skúmať hviezdy s pomocou masívneho balóna s teleskopom

Zverejnené:

Upravené: 8. februára 2021 o 12:05

1302

sp  eddbb

REKLAMA

26. júl 2020 08:10 SITA, redakcia

BRATISLAVA 26. júla (SITA) – Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa pripravuje na novú misiu, v rámci ktorej vyšle do vyššej vrstvy atmosféry Zeme obrovský balón s teleskopom. Ten bude skúmať vlnové dĺžky svetla z novovzniknutých hviezd, ktoré blokuje zemská atmosféra. Informuje o tom portál TechCrunch.

Misia ASTHROS (Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths) by mala odštartovať z Antarktídy v decembri 2023. Dva a pol metra dlhý teleskop vynesie do atmosféry balón, ktorý bude v plne nafúknutom stave merať okolo 120 metrov. Ďalekohľad, ktorý budú ovládať odborníci na zemi, sa zameria na štyri hlavné ciele, vrátane dvoch regiónov v Mliečnej ceste, kde astronómovia spozorovali vznik hviezd.

Cieľom misie ASTHROS je vytvoriť prvé detailné 3D mapy hustoty, rýchlosti a pohybu plynu v regiónoch okolo novovzniknutých hviezd, ktoré by mohli pomôcť lepšie pochopiť okolnosti vzniku hviezd. Tiež by to podľa NASA malo pomôcť pri zdokonaľovaní existujúcich simulácií tvorby a vývoja galaxií.

Balón s teleskopom by mal poháňať stratosférický vietor a nad južným pólom by mali krúžiť tri až štyri týždne. Potom sa teleskop od balóna oddelí a vráti sa na Zem, pričom jeho klesanie by mal zmierniť padák, aby ho prípadne mohli znovu použiť pri podobných experimentoch.

Pôvodný článok:
https://techcrunch.com/2020/07/24/nasa-to-fly-a-football-stadium-sized-high-altitude-balloon-to-study-light-from-newborn-stars/

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA