Sociálne siete

Veda a technika

Podiel žien vo vede a výskume na Slovensku je na úrovni 41 percent

Spoločnosť si 11. februára pripomína Medzinárodný deň žien a dievčat vo vede.

Zverejnené:

Upravené: 11. februára 2021 o 12:13

1097

vyskum
Ilustračné foto, Unsplash/National Cancer Institute

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – V Európe je podiel žien vo vede a výskume na úrovni približne 35 percent. Na Slovensku je to 41 percent, čím sa SR zaraďuje na ôsme miesto v rámci Európskej únie. Zároveň podľa údajov UNCESCO (Unesco Science Report towards 2030) je vo svete podiel žien medzi vedcami na úrovni 33,3 percenta. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Podľa štátnej tajomníčky MZVEZ SR Ingrid Brockovej má vyšší podiel žien a dievčat vo vede a technických odvetviach význam pre úspešný hospodársky rozvoj. Podľa nej je potrebné spojiť sily s ďalšími iniciatívami na podporu vzdelávania a zamestnávania žien vo vede a výskume na národnej a medzinárodnej úrovni. „Ambíciou našich vlastných aktivít v oblasti verejnej a ekonomickej diplomacie, akými sú napríklad Inovačné dni, je podporiť aj využitie potenciálu a vyzdvihnúť prínosy plnohodnotného zapojenia žien vo výskume,“ dodala Brocková s tým, že stála misia SR pri Organizácii Spojených národov v New Yorku participuje už po tretí rok ako spoluorganizátor podujatia venovaného Medzinárodnému dňu žien a dievčat vo vede.

Podľa štatistík OECD (OECD Science, Technology and Innovation Scoreboard) je vo výskume v súkromnom sektore na Slovensku podiel žien 16 percent, vo vládnom výskume 50 percent a vo výskume na vysokých školách 46 percent. Podiel absolventov doktorandského štúdia je na Slovensku vo všetkých odboroch vyrovnaný, no v oblasti technických a prírodných vied tvoria ženy 38 percent absolventov doktorandského štúdia. Ešte nižšie štatistiky zastúpenia žien sa ukazujú v technických vedách (14,1 percenta) a osobitne v oblasti informačných a komunikačných technológií (päť percent).

Medzinárodný deň žien a dievčat si spoločnosť pripomína 11. februára, ktorý bol v roku 2016 ustanovený Organizáciou OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru. Jeho cieľom je poukázať na potrebu vytvárania vhodných podmienok na uplatnenie sa žien v odvetviach vedy, technológií, strojárstva a matematike.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA