Sociálne siete

Veda a technika

Slovenská astrobiologička šéfuje stanici HI-SEAS na Havaji. Napísali o nej knihu Žena z Marsu

Slovenská astrobiologička šéfuje stanici HI-SEAS na Havaji. Napísali o nej knihu Žena z Marsu

Zverejnené:

Upravené: 4. februára 2021 o 13:32

281

large musilova abfdced
ZDROJ: Slovenská astrobiologička Michaela Musilová, Richelle Gribble

REKLAMA

14. december 2020 12:17 Martina Baumann

BRATISLAVA – Astrobiologička a vedkyňa 32-ročná Michaela Musilová miluje vesmír odmalička, inšpiruje aj mladých ľudí. Momentálne žije na Havaji, kde je riaditeľkou stanice Hi-SEAS pre Európsku vesmírnu agentúru ESA. A na čo slúži táto stanica? Je otvorená pre vesmírne agentúry a firmy z celého sveta. Organizuje a vedie najmä simulované misie na Mesiac a Mars, pričom ich cieľom je pripraviť posádku spoločne s vybavením na to, aby niekedy v budúcnosti mohli mohli bežní ľudia žiť a pracovať na týchto mimozemských objektoch.

Musilová má vyštudovanú univerzitu UCL v Londýne, ktorá je zaradená medzi najlepšie univerzity sveta. Už veľmi skoro zistila, že bez cudzieho jazyka to nepôjde, venovala sa rôznym školským projektov, až sa nakoniec rozhodla pre štúdium v zahraničí. Momentálne sa dohovorí dvanástimi svetovými jazykmi. A boli to opäť jazyky, ktoré jej otvorili dvere do sveta vedy – boli totiž základom pre to, aby na svetovej úrovni mohla realizovať svoj výskum extrémofilov – organizmov prežívajúcich na Zemi v extrémnych podmienkach a prostredníctvom simulovaných misií ho spolu s ďalšími výskumami v budúcnosti aplikovať do práce vo vesmíre. To je cieľom mladej vedkyne zo Slovenska, ktorá okrem iného stihla napríklad zabehnúť i Londýnsky maratón a získala množstvo prestížnych ocenení.

Musilova študovala aj na kalifornskej univerzite Caltech. Má doktorát z bristolskej univerzity a to nie je všetko. Na konte má tiež expedície z Grónska, na Špicbergoch a skúsenosti má tiež s prácou priamo v NASA, s ktorou stále spolupracuje. Pravdepodobne ona sama absolvovala najviac simulovaných misií na Mars a na Mesiac na svete.

Žena z Marsu

Práve o jej živote a výskume sa môžete dozvedieť viac aj prostredníctvom knihy Žena z Marsu, ktorá aktuálne vychádza vo vydavateľstve Artis Omnis, Vo veľmi otvorenej a úprimnej spovedi Michaela opisuje svoju cestu od dieťaťa bez výraznejšieho finančného zázemia, ktoré si vysnívalo sen o letoch do vesmíru a húževnato ho nasleduje, až po ženu, ktorá si tento sen plní. O spomínanej knihe nás informovala priamo Michaela Musilová. „Miška a jej príbeh sú nádhernou inšpiráciou pre mladých, talentovaných vedcov, a to nie len zo Slovenska, ale aj z mnohých iných krajín s podobným historickým kontextom,“ vyjadrila sa v knihe zakladateľka Pixel Federation Lucia Šicková prostredníctvom oficiálnej tlačovej správy.

A ako kniha vznikala? Musilová sa nachádza na Floride, napriek tomu na knihe pracovali samotná vedkyňa a publicistika Lucia Lackovičková na diaľku. Vďaka Michaelinej fenomenálnej pamäti, v ktorej si uchováva aj detaily jednotlivých životných príbehov, mohol pod Luciinou taktovkou vzniknúť príbeh, ktorý poodhaľuje napríklad i zákulisie vedeckého výskumu, problematiku získavania grantov na Slovensku či prácu vedcov, korí sú existenčne závislí na financiách z grantov a na publikáciách. Kniha je čiastočne aj cestopisom, píše o skúsenostiach z ciest po Japonsku či Číne a Amerike, ale aj o výletoch po Mexiku, Ghane, Izraeli a Jordánsku. Aká je prednáška Elona Muska naživo? Aký je pri osobnom stretnutí James Cameron? Čo sú to endolity a kde sa vyskytujú? Môžu extrémofily zo Zeme teraformovať Mars? A kto je vlastne Michaela Musilová ako človek? Aj na tieto otázky ponúka kniha Žena z Marsu odpovede.

„Napísať túto biografiu plnú vedeckých faktov bolo dobrodružstvo a dobrodružná je aj táto kniha. Dodáva potrebný entuziazmus ženám, ktoré majú záujem o vedeckú dráhu. Zoznamuje ich s nástrahami v tomto svete, aj s formami ich prekonávania a povzbudzuje ich životným príbehom úspešnej vedkyne, v ktorom rezonuje, že pri veľkom odhodlaní sa aj na prvý pohľad nemožné stáva možným,“ opisuje autorka knihy Lucia Lackovičová.

V knihe sú i vyjadrenia slovenského letca-kozmonauta Ivana Bellu, CEO spoločnosti ESET a organizátora ESET Science Award Richarda Marka, generálneho tajomníka Nadácie ceny vojvodu z Edinburghu Johna Maya a organizátora ľudskej vesmírnej misie na Mesiac a Mars a profesora Medzinárodnej vesmírnej univerzity Johna Connollyho. Zo svojho uhla pohľadu a v kontexte udalostí, ktoré spojili ich cesty, predstavili Michaelu, ktorá o knihe povedala: „Žena z Marsu je pre mňa knihou vďačnosti. Podpora, ktorú som počas života zažívala a zažívam od rodiny, priateľov, kolegov a spolupracovníkov, je tým najdôležitejším predpokladom na to, aby som mohla úspešne dosahovať profesijné ciele a nenechať sa pohltiť nekončiacou sa prácou. Priala by som si, aby bola nie len formou popularizácie vedy, ale aj podporou pre ženy, ktoré sa chcú presadiť vo vedeckom prostredí. Želám si množstvo ďalších vecí, napríklad jednoduchšie prístupné a najmä existujúce granty na Slovensku, v budúcnosti dosiahnuť na cieľ výskumu priamo vo vesmíre, ale prajem si aj, aby mladí vedci, či ľudia, ktorí sa usilujú uspieť, neboli takí, ako som ja. Chcela by som, aby boli lepší! A budem rada, ak im v tom pomôže práve táto kniha.“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA