Sociálne siete

Veda a technika

WHO: Štúdia zistila, že remdesivir nepomáhal pacientom s COVID-19

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 14:09

273

gettyimages  fd

REKLAMA

18. október 2020 10:00 SITA, redakcia

ŽENEVA 17. októbra (SITA/AP) – Najnovšia štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) naznačuje, antivírusový liek remdesivir nepomáha pacientom s ochorením COVID-19. Zároveň však nevyvracia tvrdenia predchádzajúcej štúdie, ktorá sa pričinila o to, že remdesivir začali v mnohých krajinách vrátane USA a Veľkej Británie používať proti spomenutému ochoreniu, keďže podľa nej liek v priemere skrátil čas na zotavenie o päť dní.

Do novej štúdie WHO bolo zapojených viac ako 11-tisíc pacientov v 30 štátoch sveta. Asi 2750 náhodne vybraným podávali remdesivir. Zvyšní dostali buď liek na maláriu hydroxychlorochín, posilňovač imunitného systému interferón, antivírusovú kombináciu lopinavir-ritonavir alebo len obvyklú starostlivosť.

Štúdia napokon zistila, že miera úmrtia po 28 dňoch, potreba dýchacích prístrojov a čas strávený v nemocnici boli u tých, ktorým sa podával remdesivir, relatívne podobné ako pri bežnej starostlivosti. Výsledky zatiaľ neboli publikované v žiadnom časopise ani preskúmané nezávislými vedcami.

„Remdesivir nemá žiadny zmysluplný vplyv na zotavenie. Je to liek, ktorý sa musí podávať intravenóznou infúziou počas piatich až desiatich dní a jeho cena za liečebný cyklus sa pohybuje na úrovni 2550 dolárov (asi 2200 eur). COVID-19 ovplyvňuje milióny ľudí a ich rodiny po celom svete. Potrebujeme pre nich preto dostupnú a spravodlivú liečbu,“ uviedol vo vyhlásení Martin Landray, profesor z Oxfordskej univerzity.

Výrobca remdesiviru, spoločnosť Gilead Sciences, v nesúhlasnom stanovisku uviedla, že výsledky sú v rozpore s dôslednejšími štúdiami a neboli úplne preskúmané ani publikované.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA