Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Americká firma Alphabet prepustí 12-tisíc zamestnancov

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2023 o 13:11

1219

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americká technologická spoločnosť Alphabet prepustí asi 12 000 ľudí, čo je viac ako šesť percent jej pracovnej sily. 

Firma, do ktorej patrí aj internetový vyhľadávač Google, to dnes uviedla v oznámení zamestnancom. Rozhodnutie má okamžité dopady na zamestnancov v Spojených štátoch, v iných krajinách tento proces kvôli miestnym zákonom potrvá dlhšie.

Plán Alphabetu predstavuje najnovšie hromadné prepúšťanie v technologickom sektore. Prichádza len niekoľko dní po tom, čo softvérová spoločnosť Microsoft oznámila, že sa rozlúči s 10.000 zamestnancami.

Alphabet bude pracovné miesta rušiť naprieč tímami. O prácu prídu ľudia z náboru, inžinierske a produktové tímy aj vedúci pracovníci. Prepúšťať sa bude celosvetovo. Podnik ponúkne zamestnancom v Spojených štátoch 16 týždňov odstupného plus dva týždne za každý ďalší rok, ktorý vo firme odpracovali, uviedol generálny riaditeľ Alphabetu Sundar Pichai.

Neďaleko Putinovej rezidencie v Moskve bola nainštalovaná protivzdušná obrana

Správa prichádza v období ekonomickej neistoty, kedy rastúce úrokové sadzby predražujú firmám úvery. Google a Microsoft zároveň masívne investujú do novej oblasti softvéru známej ako generatívna umelá inteligencia, uviedla agentúra Reuters, ktoré na chystané prepúšťanie v Alphabete upozornila.

„Som presvedčený o obrovskej príležitosti, ktorá pred nami stojí, vďaka sile nášho poslania, hodnote našich produktov a služieb a našim počiatočným investíciám do AI“ oznámil zamestnancom na firemnom blogu Pichai v oznámení napísanom „Ťažké rozhodnutie, ktoré nás pripravia na budúcnosť“.

Okrem Alphabetu a Microsoftu v posledných týždňoch a mesiacoch masívne prepúšťajú aj ďalšie technologické spoločnosti. Internetový predajca Amazon začiatkom roka oznámil, že zruší vyše 18-tisíc pracovných miest. Meta Platforms, čo je materská spoločnosť Facebooku, v novembri uviedla, že prepustí viac ako 11.000 zamestnancov, asi 13 percent svojej pracovnej sily. Firma zápasí s poklesom reklamných zákaziek a rastúcimi nákladmi. Prevádzkovateľ sociálnej siete Twitter pod vedením Elona Muska prepustil koncom minulého roka viac ako polovicu zamestnancov.

Zelenskyj sa v Kyjeve stretol s predsedom Európskej rady

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA