Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Americký dron MQ-9 Reaper prvýkrát pristál na civilnom letisku v Európe

Zverejnené:

Upravené: 13. júna 2023 o 14:47

202

Zdroj: ČTK

REKLAMA

Globalnews

Americké bezpilotné lietadlo MQ-9 Reaper dnes pristálo na Ostravskom letisku Leoša Janáčka v českom Mošnove.

Informujú  o tom České noviny.

Prevádzkový riaditeľ letiska Ostrava Michal Golubets poznamenal, že išlo o prvé pristátie takéhoto lietadla na civilnom letisku v Európe počas bežnej prevádzky. Auto bolo riadené z Houstonu do Spojených štátov.

Ako technickú podporu sprevádzal Reaper dopravné lietadlo C-17, ktoré je jedným z najväčších lietadiel amerického letectva. Obe vozidlá pochádzali z mesta Chaslav, kde sa zúčastňujú na spoločných cvičeniach NATO.

Golubets povedal, že ide o historickú udalosť. „Samozrejme, v Českej republike a verím, že aj v Európe, je to prvýkrát, čo bezpilotné lietadlo takejto veľkosti pristálo na civilnom letisku počas, povedal by som, dokonca normálnej dopravy. Samozrejme, existujú určité opatrenia, museli sme spolupracovať s dispečerskou službou a s úradom civilného letectva, aby sme stanovili postupy,“ povedal Golubets.

Podľa neho sa dron Reaper správa takmer ako každé štandardné lietadlo, a to aj v spôsobe komunikácie. „Súčasná legislatíva však stále neumožňuje spoločnú prevádzku bezpilotných lietadiel a lietadiel s posádkou. Takže v tomto ohľade je to naozaj prelomová práca,“ povedal Golubets.

Reaper strávil v lokalite Mošnov necelú hodinu. Počas tejto doby odlietalo z letiska niekoľko charterových letov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA