Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Blinken oznámil dôkazy o pokusoch Číny ovplyvniť nadchádzajúce voľby

Zverejnené:

Upravené: 28. apríla 2024 o 14:42

111

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Spojené štáty videli dôkazy o pokusoch Číny „ovplyvniť a možno zasahovať“ do nadchádzajúcich volieb v krajine, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Blinken v piatkovom komentári pre CNN na konci trojdňovej cesty do Číny.

Blinken uviedol, že zopakoval odkaz prezidenta Joea Bidena Si Ťin-pchingovi počas ich summitu v novembri minulého roka, že Čína by nemala zasahovať do amerických prezidentských volieb v roku 2024. V tom čase Si Ťin-pching sľúbil, že Čína tak neurobí.

„Vo všeobecnosti sme videli dôkazy o pokusoch o ovplyvňovanie a pravdepodobne aj o zasahovaní a chceme sa uistiť, že sa to čo najrýchlejšie zastaví,“ odpovedal Blinken na otázku, či Čína porušuje záväzok Si Ťin-pchinga voči Bidenovi.

„Akékoľvek čínske zasahovanie do našich volieb je niečo, na čo sa veľmi pozorne pozeráme, a je to pre nás úplne neprijateľné, takže som sa chcel uistiť, že túto správu počuli znova,“ povedal Blinken a dodal, že existujú obavy nielen o Čínu, ale aj o ďalšie krajiny.

Peking opakovane vyhlásil, že nezasahuje do amerických volieb na základe svojho princípu nezasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA