Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Británia dodala Ukrajine rakety dlhého doletu Storm Shadow

Zverejnené:

Upravené: 11. mája 2023 o 12:31

297

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Spojené kráľovstvo dodalo Ukrajine riadené strely Storm Shadow, čím ukrajinským silám poskytlo novú schopnosť úderu na veľké vzdialenosti pred dlho očakávanou protiofenzívou ukrajinských jednotiek.

Informovalo o tom  CNN

Storm Shadow je riadená strela dlhého doletu vyvinutá spoločne Spojeným kráľovstvom a Francúzskom. Zvyčajne sa spúšťa zo vzduchu.

S dosahom viac ako 250 km alebo 155 míľ je len o niečo nižší ako 185-míľový systém zem-povrch americkej armády (ATACMS).

Je kriticky dôležité, aby mal Storm Shadow dostatočný dosah na to, aby zasiahol hlboko do územia Ukrajiny dočasne okupovaného Ruskom.

Západný predstaviteľ pre CNN povedal, že Spojené kráľovstvo dostalo od ukrajinskej vlády záruky, že tieto rakety budú použité iba na zvrchovanom území Ukrajiny a nie na útoky na ruské územie.

Britskí predstavitelia často vydávajú verejné vyhlásenia, v ktorých definujú Krym ako ukrajinské suverénne územie a nazývajú ho „nezákonne anektovaným“.

Raketa Storm Shadow je „skutočnou zmenou hry z hľadiska doletu,“ povedal vysoký americký vojenský predstaviteľ. Raketa poskytuje Kyjevu spôsobilosti, o ktoré žiada od začiatku vojny, dodal predstaviteľ.

Nie je to prvýkrát, čo Spojené kráľovstvo zašlo ďalej ako USA v otázke vyzbrojovania Ukrajiny, ktoré je pripravené poslať na boj proti ruskej agresii. Spojené kráľovstvo sa stalo prvým spojencom, ktorý oznámil, že posiela na Ukrajinu moderné západné tanky, pričom sa zaviazalo, že v januári poskytne 14 tankov Challenge 2. Až po presťahovaní Londýna Spojené štáty oznámili, že poskytnú tanky M-1 Abrams.

Začiatkom tohto roka britský premiér Rishi Sunak dal jasne najavo, že Spojené kráľovstvo zvažuje poskytnutie zbraní dlhého doletu Ukrajine.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA