Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

EÚ a Japonsko sú proti úplnému zákazu vývozu do Ruska

Zverejnené:

Upravené: 25. apríla 2023 o 11:26

331

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

EÚ a Japonsko sa postavili proti návrhu USA zakázať skupine siedmich krajín (G7) akýkoľvek vývoz do Ruska v rámci rokovaní v predvečer samitu vedúcich predstaviteľov štátov.

Píšu o tom Financial Times.

Na stretnutie v Hirošime, ktoré sa uskutoční budúci mesiac, pripravujú vyhlásenie vedúcich predstaviteľov G7, ktoré obsahuje prísľub nahradiť súčasný režim odvetvových sankcií proti Rusku úplným zákazom vývozu s niekoľkými výnimkami. Svedčia o tom dokumenty, ktoré preskúmal denník Financial Times.

Úplný zákaz vývozu by zahŕňal výnimky pre poľnohospodárske, lekárske a iné výrobky.

Podľa dvoch predstaviteľov návrh predložili Spojené štáty uprostred frustrácie zo súčasného sankčného systému, ktorý je plný medzier, ktoré Rusku umožňujú pokračovať v dovoze západných technológií.

Zástupcovia Japonska a krajín EÚ však minulý týždeň na prípravnom stretnutí naznačili, že takýto krok nemožno realizovať.

„Z nášho pohľadu to jednoducho nie je možné,“ povedal jeden z predstaviteľov, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity.

Od februára 2022 sa EÚ dohodla na 10 balíkoch sankcií voči Rusku, ale až po týždňoch sporov medzi členskými štátmi. Niektoré z nich si zabezpečili výnimky a výnimky pre svoj priemysel tým, že hrozili vetovaním obmedzení.

Podľa úradníkov by nahradenie súčasného sankčného režimu úplným zákazom vývozu s výnimkami mohlo viesť k obnoveniu vášnivých diskusií a potenciálnemu oslabeniu súčasných opatrení.

Rada pre národnú bezpečnosť Bieleho domu odmietla komentovať rozhovory s partnermi G7, ale uviedla, že USA „budú pokračovať v hľadaní spôsobov, ako brať Rusko na zodpovednosť“.

Boj proti obchádzaniu sankcií tretími krajinami je hlavným cieľom Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, EÚ a ďalších spojencov, ktorí zvyšujú tlak na štáty ako Turecko, Spojené arabské emiráty a krajiny Strednej Ázie, ktoré od uvalenia západných sankcií zvýšili obchod s Ruskom.

Lídri G7 sa 19. mája stretnú v Hirošime na trojdňovom summite, ktorý sa zameria na dôsledky ruskej vojny proti Ukrajine, ekonomickú bezpečnosť, zelené investície a indicko-tichomorský región.

Podľa správ médií má Európska únia v úmysle navrhnúť zákaz tranzitu mnohých tovarov cez Rusko v 11. balíku sankcií, ktorý sa teraz pripravuje v Bruseli.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA