Sociálne siete

DOMOV

Európske krajiny vynaložili takmer 800 miliárd EUR na boj proti energetickej kríze

Zverejnené:

Upravené: 13. februára 2023 o 12:23

704

Zdroj: Pixabay

REKLAMA

Globalnews

Náklady európskych krajín na ochranu obyvateľstva a podnikov pred rýchlym nárastom cien energií vzrástli na takmer 800 miliárd eur.

Uvádza sa to v štúdii analytického centra Bruegel, uvádza Reuters.

Od septembra 2021 už členské štáty EÚ pridelili alebo plánujú prideliť 681 miliárd EUR, zatiaľ čo Spojené kráľovstvo pridelilo 103 miliárd EUR a Nórsko 8,1 miliardy EUR.

Celkové náklady na prekonanie energetickej krízy tak dosiahli 792 miliárd EUR v porovnaní so 706 miliardami EUR v novembri, keďže krajiny naďalej zápasia s dôsledkami ruského pozastavenia dodávok plynu do regiónu.

Nemecko vynaložilo najviac 270 miliárd eur, čo je výrazný rozdiel oproti ostatným európskym krajinám. Za najväčšou ekonomikou eurozóny stojí Spojené kráľovstvo, Taliansko a Francúzsko, ktoré minuli menej ako 150 miliárd eur. Pokiaľ ide o počet obyvateľov, najviac utratilo Luxembursko, Dánsko a Nemecko.

Náklady, ktoré krajiny pridelili energetickej kríze, sú porovnateľné s fondom vo výške 750 miliárd EUR na obnovu po pandémii koronavírusu.

Podľa analytikov vlády zamerali väčšinu podpory na necielené opatrenia zamerané na obmedzenie maloobchodných cien energie, ako je zníženie DPH na benzín alebo obmedzenie maloobchodných cien elektrickej energie.

V dôsledku toho štáty vyčerpávajú fiškálny priestor na dlhodobú podporu financovania tejto sumy. Namiesto toho je podľa autorov štúdie vhodnejšie podporovať obyvateľstvo s nízkymi príjmami a strategické odvetvia hospodárstva.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA