Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Ministri G7 stanovili nové ciele pre rozvoj solárnej a veternej energie

Zverejnené:

Upravené: 16. apríla 2023 o 14:37

252

Zdroj: Pixabay

REKLAMA

Globalnews

Ministri pre klímu a energetiku skupiny G7 stanovili nové kolektívne ciele pre kapacitu solárnej energie a veternej energie na mori, pričom sa dohodli na urýchlení rozvoja energie z obnoviteľných zdrojov a prechode na rýchlejšie postupné ukončenie používania fosílnych palív.

O tom píše agentúra Reuters.

Ministri však nikdy nepodporili termín do roku 2030 na postupné ukončenie ťažby uhlia, ktorý presadzovala Kanada a ďalší členovia skupiny, a ponechali otvorené dvere pre ďalšie investície do plynu s tým, že sektor by mohol pomôcť riešiť potenciálny nedostatok elektriny.

Podľa japonského ministra priemyslu Jasutošiho Nišimuru je počas bezprecedentnej energetickej krízy dôležité prijať opatrenia na boj proti zmene klímy a zároveň podporovať energetickú bezpečnosť.

Ministri sa celkovo dohodli na postupnom vyraďovaní fosílnych palív s cieľom dosiahnuť nulové emisie oxidu uhličitého najneskôr do roku 2050.

Ministri G7 ukončili v nedeľu dvojdňové zasadnutie o klimatickej, energetickej a environmentálnej politike v severojaponskom meste Sapporo. Obnoviteľné zdroje palív a energetická bezpečnosť získali nový význam po ruskej invázii na Ukrajinu.

Vo svojom komuniké sa účastníci zaviazali spoločne zvýšiť kapacitu veterných elektrární na mori o 150 gigawattov do roku 2030 a kapacitu solárnych elektrární na viac ako 1 terawatt.

„Kanada dala jasne najavo, že uhoľná energia by mala byť postupne vyradená do roku 2030 a Ottawa, Spojené kráľovstvo a niektorí ďalší členovia G7 prijali záväzky pred týmto dátumom,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Pokiaľ ide o uhlie, krajiny G7 sa dohodli, že uprednostnia „konkrétne a včasné kroky“ na urýchlenie postupného ukončenia „domácej nepretržitej výroby uhlia“ ako súčasť záväzku prijatého minulý rok dosiahnuť do roku 2035 aspoň „prevažne“ dekarbonizovaný energetický sektor.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA