Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nemeckí zelení obvinili Putina zo snahy destabilizovať situáciu v krajine

Zverejnené:

Upravené: 3. marca 2024 o 15:37

164

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Po zverejnení nahrávky interného rozhovoru medzi dôstojníkmi nemeckého letectva v Rusku Agnieszka Brüggerová varovala pred ďalšími ruskými sabotážnymi akciami v nadchádzajúcich mesiacoch.

Povedala to v rozhovore pre Der Spiegel.

„Udalosti posledných dní opäť ukazujú, ako sa Vladimir Putin snaží prostredníctvom dezinformácií, destabilizácie a špionáže masívne negatívne ovplyvniť našu otvorenú spoločnosť, najmä v Nemecku,“ povedal podpredseda parlamentnej frakcie Zelených.

„Tento rok, plný dôležitých volieb, sa táto hrozba bude len zintenzívňovať, takže musíme byť na ňu oveľa lepšie pripravení v politike, médiách a spoločnosti. Ako spoločnosť sa musíme stať odolnejšími, silnejšími a bezpečnejšími,“ dodala.

V nahrávke, ktorú v piatok zverejnili ruskí propagandisti, vysokí dôstojníci nemeckého letectva diskutovali o teoretických možnostiach použitia riadenej strely Taurus. Je zrejmé, že komunikovali prostredníctvom platformy Webex.

„Je správne, že Vojenská kontrarozviedka sa zaoberá a vyšetruje tento incident,“ povedala Brugger.

„Zároveň, bez ohľadu na to, je jasné, že komunikácia v spolkovej vláde, úradoch a Bundeswehri musí byť čo najbezpečnejšia,“ zdôraznila.

Ako bolo oznámené, nemecké ministerstvo obrany začalo vyšetrovanie, či boli zachytené rozhovory zástupcov vzdušných síl – ktorí podľa ruskej propagandy diskutovali o vyhodení krymského mosta do vzduchu raketami Taurus.

Neskôr potvrdila, že rozhovor bol zachytený.

V súvislosti so škandálom viacerí nemeckí politici vyzvali na objasnenie situácie s možným odpočúvaním a špionážou v radoch Bundeswehru.

Tento týždeň nemecký kancelár Olaf Scholz opäť vylúčil zaslanie rakiet Taurus na Ukrajinu s odôvodnením, že by to znamenalo, že Nemecko by sa stalo stranou vojny s Ruskom.

Povedal, že Nemecko nemôže poskytnúť Ukrajine „zbrane s doletom 500 km, ktoré by v prípade zneužitia mohli dosiahnuť cieľ v Moskve“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA