Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Počas Wagnerovho povstania spojenci požiadali Ukrajinu, aby nezasiahla Rusko

Zverejnené:

Upravené: 27. júna 2023 o 14:21

375

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Predtým, ako šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu zastavil svoj pochod na Moskvu, spojenci na rôznych úrovniach varovali ukrajinských predstaviteľov pred útokmi na ruské územie počas povstania.

Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na anonymného západného predstaviteľa.

Obava spočívala v tom, že v prípade takýchto útokov by Ruská federácia považovala Ukrajinu a Západ za pomoc Prigožinovi a ohrozenie ruskej suverenity.

„Posolstvom nebolo otriasť loďou,“ povedal predstaviteľ a dodal, že tento odkaz bol odovzdaný Kyjevu na úrovni ministrov zahraničných vecí, zástupcov a prostredníctvom veľvyslancov.

„Toto je vnútorná záležitosť Ruska,“ dodal predstaviteľ a zopakoval to, čo USA a ďalší západní predstavitelia verejne vyhlásili.

„Spojenci varovali Ukrajincov, aby situáciu neprovokovali. Využite príležitosti na ukrajinskom území, ale nezapájajte sa do vnútorných záležitostí a neútočte na útočné vojenské ciele vo vnútri Ruska,“ uviedol zdroj.

Rusi vždy chceli dokázať, že existujú hrozby pre ruskú suverenitu, takže nestálo za to živiť naratív, že povstanie bolo iniciatívou Západu, dodal predstaviteľ.

Pripomeňme, že deň predtým americký prezident Joe Biden zdôraznil, že Spojené štáty a ich najbližší spojenci nie sú zapojení do Wagnerovho povstania, pričom tento víkend prvýkrát verejne komentoval ruské udalosti.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell povedal, že posledné víkendové udalosti naznačujú, že ruský štát a prezident Vladimir Putin sú oslabení a Ruská federácia môže vstúpiť do éry politickej nestability.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA