Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Prigožinovo sprisahanie oslabilo Putina, tvrdí Scholz

Zverejnené:

Upravené: 29. júna 2023 o 12:03

254

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Nemecký kancelár Olaf Scholz sa domnieva, že neúspešné povstanie v Rusku cez víkend oslabilo prezidenta Vladimira Putina, ale dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu zostávajú nejasné.

Povedal to v stredu v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu ARD.

„To naznačuje, že v autokratických štruktúrach, mocenských štruktúrach sú trhliny a že nesedí tak pevne a pevne na stoličke. Myslím si, že je oslabená,“ povedal Scholz.

Kancelárka uviedla, že situácia v Rusku zostáva napätá a že Nemecko bude postupovať opatrne.

„Rusko je jadrová veľmoc. Preto musíme vždy pozorne sledovať, keď nastanú nebezpečné situácie – a to je nebezpečná situácia,“ povedal.

V tejto súvislosti kancelárka dodala, že Nemecko podporuje Ukrajinu, aby sa mohla brániť, ale poznamenala, že „účelom našej podpory Ukrajiny nie je zmeniť režim v Rusku“.

Scholz odmietol komentovať, ako dlho môže Putin zostať pri moci po Wagnerovom povstaní.

„Nechcem sa púšťať do žiadnych špekulácií o tom, ako dlho bude pri moci. Môže to byť dlhé alebo krátke, nevieme,“ povedal.

Scholz dodal, že zmena vedenia v Kremli nemusí byť najlepšou možnosťou: „Nevieme, či niekto príde po Putinovi lepší alebo horší.“

Pripomeňme, že minulý víkend šéf súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner Jevgenij Prigožin začal a potom zrušil povstanie kvôli kritike ruského vojenského vedenia.

Podľa správ médií boli americkí spravodajskí úradníci schopní zhromaždiť mimoriadne podrobný a presný obraz o Prigožinových plánoch na jeho povstanie, ale spravodajské informácie boli zdieľané len s vybranými spojencami.

Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin sa po pokuse o povstanie „jednoznačne“ oslabil.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA