Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Putin povolil voľby a deportácie počas stanného práva

Zverejnené:

Upravené: 29. mája 2023 o 15:46

240

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

V Rusku sa zmenil zákon o stannom práve. Teraz bude možné usporiadať „voľby“ a „referendá“ na anektovaných územiach, ako aj deportovať ľudí.

Ruský diktátor Vladimir Putin podpísal zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o stannom práve, ktorý umožňuje najmä konanie volieb na anektovaných územiach a deportáciu obyvateľov.

Zákon „o stannom práve“ teraz stanovuje možnosť „núteného a kontrolovaného pohybu občanov z územia, kde bolo zavedené stanné právo, na územie, kde stanné právo nebolo zavedené“.

Aj po zmenách zákona „o stannom práve“ bolo možné usporiadať „referendá a voľby do štátnych orgánov a orgánov miestnej samosprávy“, ak o nich rozhodla ústredná volebná komisia „na základe výsledkov konzultácií s federálnym výkonným orgánom zodpovedným za rozvoj a implementáciu štátnej politiky, právnej regulácie v oblasti obrany a federálneho výkonného orgánu“.

Voľby bude možné usporiadať na celom území, kde bolo zavedené stanné právo, ako aj len v jeho časti.

Zmeny zákona „o stannom práve“ boli zavedené do druhého čítania návrhu zákona 168783-8, ktorý sa pôvodne zaoberal nahradením pojmov „člen Rady federácie“ pojmami „senátor Ruskej federácie“ vo viacerých federálnych zákonoch. Bol zavedený v júli 2022 a prvé čítanie sa uskutočnilo v marci 2023. 17. mája bol zmenený a doplnený návrh zákona prijatý v druhom čítaní a 18. mája v treťom.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA