Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Raketa SpaceX vynesie na obežnú dráhu ukrajinský nanosatelit

Zverejnené:

Upravené: 3. januára 2023 o 14:00

351

Zdroj: Getty Images

REKLAMA

Globalnews

V utorok 3. januára bude ukrajinský nanosatelit PolyITAN-HP-30, vyvinutý vedcami Sikorského kyjevského polytechnického inštitútu, vypustený na obežnú dráhu Zeme na rakete Falcon-9 spoločnosti SpaceX.

Toto je uvedené v správe Kyjevského polytechnického inštitútu pomenovaného po Igorovi Sikorskom a ministerstve školstva.

Na obežnej dráhe vesmíru vykoná satelit experiment na štúdium účinnosti tepelných potrubí ako hlavného prvku systémov tepelnej stabilizácie kozmických lodí.

Nanosatelit PolyITAN-HP-30 vytvorili vedci z Kyjevského polytechnického inštitútu pod vedením hlavného dizajnéra projektu nanosatelitov PolyITAN Borisa Rassamakina.

Štart je naplánovaný na 3. januára o 16:55 kyjevského času z Mysu Canaveral (USA). Na obežnú dráhu ho vynesie raketa Falcon-9 spoločnosti SpaceX.

Tragicky zomrel slávny pretekár Ken Block

Okrem toho v utorok Falcon 9 vypustí satelit EOS SAT-1 EOSDA, ktorý je súčasťou vesmírnej skupiny Noosphere ukrajinského Maxa Polyakova. Toto je prvý satelit vlastnej konštelácie, ktorý spoločnosť vytvára.

Od 16:00 sa na oficiálnom youtube kanáli KPI začne živé vysielanie štartu na obežnú dráhu 114 jednotiek užitočného zaťaženia, z ktorých jedným bude ukrajinský nanosatelit PolyITAN-HP-30.

Projekt bol realizovaný z rozpočtových prostriedkov ministerstva školstva v rámci realizácie víťazných projektov výskumných a vývojových súťaží a základnej dohody o financovaní.

Treba poznamenať, že s dodávkou nanosatelitu do Spojených štátov pomohla Boeing Ukraine a Technická univerzita v Delfte (Holandsko), ktorej spinoff spoločnosť sa podujala na financovanie a technickú podporu na vypustenie zariadenia do vesmíru. Štátna vesmírna agentúra pomáhala s logistikou a vývozom.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA