Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Snemovňa USA je stále bez predsedu. Kongresmani hlasovali už 11-krát

Zverejnené:

Upravené: 6. januára 2023 o 12:30

323

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americká Snemovňa reprezentantov opäť odložila rokovania o výbere svojho predsedu, a to na piatkové poludnie miestneho času (18:00 SEČ).

Ani po troch dňoch a 11 hlasovaniach sa republikánovi Kevinovi McCarthymu nepodarilo zjednotiť svojich spolustraníkov a získať potrebnú väčšinu 218 hlasov. Všetkých 435 kongresmanov oboch strán bez predsedu nemôže zložiť prísahu a komora tak nie je schopná vykonávať svoje funkcie. V americkej histórii je to prvýkrát za 100 rokov, čo nebol predseda dolnej komory zvolený v prvom kole, a počtom kôl je tento rok hlasovanie najdlhšie za posledných 164 rokov.

Republikánska strana má v komore väčšinu 222 mandátov, tú však nie je schopná za McCarthym zjednotiť. Päťdesiatsedemročný politik z Kalifornie v posledných troch kolách získal 200 hlasov, väčšina zvyšných republikánov podporila zástupcu Floridy Byrona Donaldsa a v 11. kole sa zdržala. Jeden z lídrov rebélie Matt Gaetz dokonca opakovane nominoval exprezidenta USA Donalda Trumpa; podmienkou predsedníctva Snemovne reprezentantov nie je členstvo v nej.

Krátko po polnoci SEČ pred začiatkom 11. hlasovania stanica CNN informovala, že kľúčoví republikánski vyjednávači Byron Donalds, Tom Emmer a Chip Roy rokovali s McCarthym o nepísanej dohode, ktorá by mala patovú situáciu prelomiť. McCarthy sa podľa CNN zatiaľ „napchal“ do kancelárie predsedu komory.

McCarthyho aj tretí deň voľby odmietali podporiť príslušníci ultrapravicového krídla strany, ktorí ho nepovažujú za ideologického spojenca a dožadujú sa razantnej zmeny vo vedení snemovného bloku. Ich postoj doteraz nezmenili ústupky, ktoré im podľa médií McCarthy v priebehu jednotlivých kôl ponúkal.

McCarthy do tretieho dňa voľby vstúpil s 201 hlasmi svojich spolustraníkov v siedmom kole a okolo ôsmej večer miestneho času ich mal 200. Republikán Pete Sessions naznačil, že v rámci strany sa už od stredy rysuje riešenie, ktoré len „potrebuje čas, než sa zhmotní“„Niekoľko hlasov pre McCarthyho z tejto dohody vzíde. Vyjednávania budú pokračovať vo štvrtok večer (v piatok ráno SEČ),“ povedal Sessions. Dodal však, že sedem alebo osem kongresmanov McCarthymu „nikdy neustúpi“. McCarthy na zvolenie potrebuje hlasy všetkých okrem štyroch spolustraníkov.

Demokrati na druhej strane sály opakovane dali všetkých svojich 212 hlasov zástupcovi za New York Hakeemovi Jeffriesovi. Rekordný počet hlasovaní o novom predsedovi zaznamenala Snemovňa reprezentantov v roku 1855, kedy bol za republikánov po 133 kolách zvolený Nathaniel Banks.

Slobodu slova v Škótsku ohrozuje polícia, tvrdí organizácia

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA