Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Spojené štáty umožnili Izraelu predať protiraketový systém Arrow 3 Nemecku za 3,5 miliardy dolárov

Zverejnené:

Upravené: 17. augusta 2023 o 14:11

473

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Spojené štáty vo štvrtok schválili žiadosť Izraela o vývoz spoločne vyvinutého systému protiraketovej obrany Arrow 3 do Nemecka, čo by bola najväčšia obranná dohoda v izraelskej histórii.

Informoval o tom denník The Times of Israel.

Ako bolo uvedené na izraelskom ministerstve obrany, ministerstvo zahraničných vecí USA informovalo vedúceho oddelenia Yoava Gallanta a ďalších vysokých úradníkov o schválení žiadosti o predaj systému.
Arrow 3 je v súčasnosti najpokročilejším izraelským systémom protiraketovej obrany dlhého doletu, ktorý je určený na zachytávanie balistických rakiet mimo zemskej atmosféry.

Izraelské ministerstvo obrany poznamenalo, že zástupcovia Izraela a Nemecka podpíšu v najbližších týždňoch záväzný list, po ktorom Berlín prevedie počiatočnú platbu vo výške približne 600 miliónov dolárov na zriadenie výroby a výroby pred podpísaním plnej zmluvy.

Celková hodnota kontraktu bude 3,5 miliardy dolárov. Izrael očakáva, že bude podpísaná do konca roka 2023 po schválení parlamentmi oboch krajín.

Nemecko očakáva, že systém Arrow 3 bude dodaný v poslednom štvrťroku 2025.

Pripomeňme, že minulú jeseň Nemecko navrhlo iniciatívu Nebeský štít, ktorá je zameraná na posilnenie protivzdušnej obrany v Európe a lepšie sústredenie úsilia v tejto oblasti.

Na iniciatíve sa už zúčastňuje 19 európskych štátov vrátane neutrálneho Rakúska a Švajčiarska.

Podrobnosti o iniciatíve a o tom, prečo rozdelila spojencov, nájdete v článku EuroPravda.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA