Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Turecku sa koná druhé kolo prezidentských volieb

Zverejnené:

Upravené: 28. mája 2023 o 16:07

219

koláž redakcie

REKLAMA

Globalnews

V Turecku sa v nedeľu v druhom kole volieb prezident krajiny vyberá medzi súčasnou hlavou štátu Recepom Tayyipom Erdoganom a jeho súperom, opozičným lídrom Kemalom Kılıçdaroğluom.

Erdogan vyhral prvé kolo pred dvoma týždňami s pohodlným rozdielom takmer 5 percentuálnych bodov. Nemal však dostatok hlasov na to, aby dosiahol potrebných viac ako 50 percent, aby sa vyhol druhému kolu.

Volebné miestnosti sa otvorili o 08.00 h a zatvoria sa o 17.00 h miestneho času. V celej krajine bolo nainštalovaných viac ako 191 64 volebných urien. Viac ako 64 miliónov ľudí je oprávnených voliť.

Sčítavanie hlasov sa začne po zatvorení volebných miestností. V Turecku nie sú žiadne exit polly, ale očakáva sa, že predbežné výsledky budú známe do niekoľkých hodín po uzavretí volebných miestností.

Prieskum uskutočnený sociologickou spoločnosťou Konda v dňoch 20. až 21. mája ukázal podporu Erdogana na úrovni 52,7% a Kılıçdaroğlu na úrovni 47,3%.

Ak Erdogan vyhrá, mohol by zostať pri moci až do roku 2028. Po troch funkčných obdobiach ako premiér a dvoch funkčných obdobiach ako prezident je Erdogan najdlhšie slúžiacim vodcom Turecka.

Kılıçdaroğlu, bývalý štátny úradník, prisľúbil, že zvráti mnohé z Erdoganových radikálnych zmien v domácej, zahraničnej a hospodárskej politike Turecka.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA