Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Veľvyslanci pre EÚ sa dohodli na predĺžení bezcolného obchodu s Ukrajinou o jeden rok

Zverejnené:

Upravené: 28. apríla 2023 o 14:17

285

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Stáli predstavitelia Európskej únie sa dohodli na predĺžení zrušenia dovozných ciel EÚ na ukrajinský vývoz o ďalší rok s cieľom podporiť ukrajinské hospodárstvo.

Podľa neho veľvyslanci pri EÚ v piatok hlasovali za predĺženie bezcolného obchodu s Ukrajinou o ďalší rok. Plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu o tejto otázke sa bude konať v máji, dodal Jozwiak.

V predvečer „zeleného svetla“ na predĺženie zrušenia ciel pre Ukrajinu o ďalší rok dal Výbor Európskeho parlamentu pre medzinárodný obchod.

Hovoríme o predĺžení pozastavenia dovozných ciel, antidampingových ciel a ochranných opatrení proti ukrajinskému vývozu do EÚ s cieľom podporiť ukrajinské hospodárstvo na pozadí ruskej útočnej vojny.

Pozastavenie ciel sa vzťahuje na ovocie a zeleninu, ktoré podliehajú systému prichádzajúcich cien, ako aj na poľnohospodárske výrobky a výrobky z ich spracovania, ktoré podliehajú colným kvótam.

Ukrajinské výrobky sú oslobodené od cla od 1. januára 2023 podľa dohody o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou, takže nie sú zahrnuté do nového návrhu.

Platnosť súčasného nariadenia EÚ o zrušení ciel v obchode s Ukrajinou vyprší 5. júna.

Rada EÚ vlani v máji rozhodla o zrušení všetkých ciel a kvót na vývoz z Ukrajiny na jeden rok z dôvodu rozsiahlej ruskej invázie.

Európska komisia schválila vo februári tohto roka formálny návrh na predĺženie autonómnych obchodných opatrení pre Ukrajinu o ďalší rok.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA