Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Zelenskyj: chápeme, že počas vojny nevstúpime do NATO, ale chceme jasný signál

Zverejnené:

Upravené: 4. mája 2023 o 15:32

220

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že na summite NATO vo Vilniuse Kyjev dúfa, že dostane signál od spojencov o predvídateľnej perspektíve svojho vstupu do Aliancie.

Zelenskyj to povedal počas odpovedí na otázky médií na spoločnom brífingu s premiérmi Holandska a Belgicka.

Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že Ukrajina by rada počula od partnerov na summite vo Vilniuse „niečo viac ako ‚otvorené dvere‘ Aliancie“.

„Sme realisti, chápeme, že nevstúpime do NATO, pokiaľ bude vojna pokračovať. Ale už počas vojny chceme počuť jasný signál, že po vojne budeme v NATO,“ povedal.

Holandský premiér Mark Rutte v komentári k otázke Ukrajiny a NATO pripomenul frázu generálneho tajomníka Aliancie, že Ukrajina „patrí do euroatlantickej rodiny“ a „jedného dňa bude v NATO“.

„Pokiaľ ide o Holandsko, podporujeme ambície Ukrajiny na členstvo v NATO. Teraz pracujeme na tom, aby sme zabezpečili, že na samite vo Vilniuse urobíme krok vpred a nevrátime sa k zneniu, ktoré bolo na bukureštskom samite (2008 – EP) alebo k nejakému inému. Aby to bol explicitný krok. O tom, čo presne to bude, sa bude diskutovať v najbližších 4-6 týždňoch,“ dodal Rutte.

V predvečer konferencie v Helsinkách Zelenskyj vyjadril pozíciu, že Ukrajina by sa mala stať 33. členom NATO po vstupe Švédska do Aliancie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA