Sociálne siete

Zaujímavosti

Ľudia čoraz viac vyhľadávajú bezgluténové pečivo. Lepok robí problém mnohým z nich

Lepok na nachádza vo väčšine druhov múčnych a cereálnych výrobkov, pokiaľ nie sú označené ako bezlepkové.

GLOBAL NEWS

Zverejnené:

Upravené: 10. apríla 2021 o 17:37

76

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Jonathan Borba

Tlačová správa/PR

BRATISLAVA – Ľudí, ktorým prekáža v strave lepok, každý rok pribúda. Vedeli ste, že lepok je zmesou dvoch bielkovín, ktoré sú obsiahnuté hlavne v obilninách? Obsahujú ho potraviny vyrobené z bežných obilnín, jačmeňa, pšenice, žita a ovsa.  A prečo sa do cesta pridáva? Dodáva mu pružnosť, a tak je veľmi obľúbený pri výrobe pečiva. Pre mnohých ľudí je  však ťažko stráviteľný.

A ako sa môže prejaviť alergia na lepok, ako ju rozpoznať? Môže sa prejaviť svrbením v ústach a krku, nádchou, zvracaním, žihľavkou alebo ekzémom.

A tak dnes už množstvo ľudí vyhľadáva potraviny, v ktorých lepok nenájde.  A práve pre nich sa rozširuje  aj sortiment výrobkov označených „gluten free“, ktoré majú príjemnú chuť. Nájsť ich môžete napríklad aj v ponuke slovenskej značky Vitacelia –  a odteraz aj v novom e-shope.

Značka bezgluténových výrobkov Vitacelia má na Slovensku, ale aj v Českej republike, vďaka svojej výnimočnej chuti veľa priaznivcov. Po piatich rokoch úspešného fungovania na trhu sa rozhodla  ešte viac sprístupniť svoj sortiment pre svojich zákazníkov, v novootvorenom e-shope www.vitacelia.sk. Čím je výnimočný? Nájdete v ňom kompletnú ponuku bezgluténových výrobkov Vitacelia, ktorá v bežnom sortimente obchodných sietí nie je dostupná, a medzi prvými budete môcť ochutnať čerstvé novinky. GlobalNews o tom informovala spoločnosť v tlačovej správe.

Ponuka pečiva „gluten free“

Sortiment Vitacelia pozostáva zo slaných aj sladkých zaručene bezgluténových výrobkov, ako sú chlebíky, pečivo, buchty, koláče a záviny, čajové pečivo, krekery, ale aj bezgluténová strúhanka. Tím pekárov ich pripravuje z kvalitných slovenských surovín a chutia  takmer na nerozoznanie od pečiva s obsahom lepku.

Výrobky, ktoré si objednáte v pracovnom týždni (pondelok – štvrtok), vám doručia domov už nasledujúci pracovný deň, kdekoľvek na Slovensku, ale aj do Českej republiky.

A tu je niekoľko tipov, ktoré si z pohodlia domova môžete objednať:

Vitacelia Chlebík bezgluténový CELIO – porciovaný chlieb s ľanovými a slnečnicovými semienkami je skvelý na raňajky, desiatu či obložený chlebík na cesty.  Pripravený je z bezgluténovej zmesi, v ktorej je základom ryžová múka. Praktické menšie balenie umožní dopriať si ho vždy čerstvý.

Cena: 2,99 €/ 250 g

Vitacelia Chlebík tmavý 300g – tmavý chlebík z ovsenej bezgluténovej múky je ako na nerozoznanie od klasického pšeničného tmavého chleba. Priaznivcov si určite nájde u staršej generácie i u detí. Dá sa totiž využiť na slano, i na sladko.

Cena: 2,60 €/ 300 g

Novinka Vitacelia Bezgluténky sú chrumkavé krekery s makom, ideálne na chrumkanie k televízii, na cesty, rýchlo zaženú hlad v práci. Je to tiež skvelá voľba k rôznym druhom bezlepkových či zeleninových nátierok, keď čakáte návštevu.

Cena: 2,50 €/ 110 g

Nadýchané buchty a šál

Nadýchané buchty a šálka kakaa alebo rannej kávy – to sú rozprávkové nedeľné raňajkyVitacelia Buchty bezgluténové sú z kysnutého cesta bez lepku a obsahujú až 40 %  náplne. Vybrať si môžete z troch obľúbených náplní – slivkovo-lekvárové, tvarohové alebo makové.

Cena: 2,50 €/ 180 g

Mäkký a nadýchaný, s lahodnou chuťou a vôňou zrelých banánov, doplnený chrumkavou lieskovo-orieškovou posýpkou. Bezgluténový Vitacelia Banánový chlebík si vás získa na prvé ochutnanie.

Jeho kvality ocenila Rada  pekárov a cukrárov Slovenska, ktorá závinu udelila titul Vynikajúci glutenfree výrobok pre rok 2020.

Cena: 3,30 €/ 200 g

Krehké chrumkavé Čajové pečivo bezgluténové je výbornou voľbou pre všetkých, ktorí obľubujú  tradičné čajové sušienky.  Mix krehkého makového, škoricového a kokosového trvanlivého pečiva zachutí malým i veľkým maškrtníkom.

Cena: 2,55 €/ 180 g

Bezlepková diéta už zďaleka nie je pre ľudí, ktorí ju musia dodržiavať, takým strašiakom ako kedysi. Čo to znamená? Jednoducho zo svojho jedálneho lístka musia vyškrtnúť všetko, čo obsahuje lepok. Nielen obilniny, ale aj všetky výrobky, ktoré ich obsahujú. Napríklad aj pivo a whisky. Preto by mal každý celiatik pozorne čítať zloženie výrobkov, lepok sa totiž často nachádza aj tam, kde by ste ho neočakávali.

Ktoré potraviny môže a ktoré by naopak nemal jesť, aby sa cítil fit?

TIETO POTRAVINY ÁNO

Ovocie a zelenina – sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov

Obilniny a zemiaky  – múka z ryže, kukurice, mandlí, ciroku či pohánky, bezlepkový chlieb, bezlepkové cestoviny, zemiaky, ryža, pohánka, amarnat a quioa – obsahujú komplexné sacharidy, vlákninu, bielkoviny, vitamíny (hlavne B) a minerálne látky

Strukoviny – fazuľa, hrach, šošovica, cícer – obsahujú sacharidy, vlákninu, bielkoviny, vitamíny a minerálne látky

Mlieko a mliečne výrobky – mlieko, vybrané jogurty, tvaroh, syr – zdroj bielkovín, vápnika, tukov

Mäso, ryby, tofu, vajcia – obsahujú bielkoviny, tuky, vitamín B a minerálne látky

Oleje a tuky – obsahujú mastné kyseliny a vitamíny A,D,E,K

TIETO POTRAVINY NIE

Obilniny obsahujúce lepok (glutén) – pšenica, raž, jačmeň, tritikal, bulgur, kamut

Potraviny: všetky s obsahom obilnín, pšeničné klíčky, otruby, grahamová múka, špaldová múka, cereálie, strúhanka, šalátové dresingy, práškové omáčky a polievky, instantné jedlá a polotovary obsahujúce pšeničnú múku

Mäso: mleté mäso, polotovary, párky, šunka, klobásy, paštéty

Pochutiny: majonéza, kečup, horčica, marinády, sirupy, bujón

Nápoje: pivo a sladový alkohol

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA