Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Preferencie Harrisovej a Trumpa sa vyrovnali dva mesiace pred voľbami

Zverejnené:

Upravené: 9. septembra 2024 o 13:28

169

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Bývalý americký prezident Donald Trump a viceprezidentka Kamala Harrisová majú približne rovnaký celoštátny rating len niečo vyše osem týždňov pred dňom prezidentských volieb.

Informuje o tom prieskum verejnej mienky, ktorý v nedeľu 8. septembra zverejnili The New York Times a Siena College.

Podľa prieskumu je hodnotenie Harrisovej a Trumpa približne rovnaké – 48 % oproti 47 % – a v porovnaní s podobným prieskumom na konci júla, keď prezident Joe Biden odstúpil z volebných pretekov, sa príliš nezmenilo.

Čo sa týka takzvaných kľúčových štátov, ktorých výsledky určujú osud prezidentských volieb, rozdiel medzi týmito dvoma kandidátmi je v rámci štatistickej chyby.

Demokrati vedú vo Wisconsine (50 % oproti 47 % pre Trumpa), Michigane (49 % oproti 47 %) a Pensylvánii (49 % oproti 48 %), ale v Nevade, Georgii, Severnej Karolíne a Arizone majú obaja kandidáti 48 %.

Podľa NYT po prudkom zvýšení ratingu po oznámení kandidatúry viceprezidenta stála Harrisová pred úlohou udržať si podporu voličov.

Spomedzi takých kľúčových kategórií voličov, ako sú ženy, mládež a hispánski voliči, dokázala čiastočne zlepšiť svoju pozíciu. Zatiaľ však nebola schopná získať dostatočnú podporu toho druhého.

Okrem toho 28 % opýtaných v amerických voľbách verí, že sa potrebujú dozvedieť viac o Kamale Harrisovej – iba 9 % to uviedlo o Trumpovi. A len 25 % verí, že Harrisová bude v porovnaní s Bidenom skutočnou zmenou, zatiaľ čo 53 % to tvrdí o svojom súperovi.

Pripomeňme, že Donald Trump sa formálne stal republikánskym prezidentským kandidátom počas straníckeho zjazdu 15. – 18. júla. A Kamala Harrisová symbolicky prijala nomináciu Demokratickej strany na prezidentku Spojených štátov na zjazde Demokratickej strany 19. – 22. augusta.

V skutočnosti začala kampaň koncom júla, keď prezident Joe Biden oznámil svoje rozhodnutie nekandidovať na druhé funkčné obdobie, a odvtedy jej hodnotenie v prieskumoch neustále rastie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA