Sociálne siete

Zaujímavosti

Mladá fotografka precestovala desiatky krajín. Fotila emirátskych šejkov či svadbu v Pakistane

Fotografka lásky. Tak samú seba nazýva Diana Čermáková. Väčšinou totiž fotí ľudí a lásku v rôznych podobách. Keď mala 12 rokov, dostala od brata ako darček photoshop  a v 15-tich svoj prvý  vysnívaný fotoaparát. Dnes sa môže pochváliť tým, že fotila emirátskych šejkov alebo svadbu v Pakistane. Navštívila 50 krajín a učarovali jej indické svadby. Jej najväčšou kritičkou je mama.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 3:29

4644

diana fotografka
Diana Čermáková, foto: súkromný archív D.Č.

REKLAMA

BRATISLAVA – Diana Čermáková mala už ako dieťa jasno v tom, čo chce v živote robiť. S fotografovaním začala skoro. V rodine sa tomu nikto nevenoval, cestu si našla sama. Na rodinné dovolenky chodila s fotoaparátom v ruke a kdekoľvek išla, nikdy ho neodkladala. „Pamätám si prvé mobilné telefóny s fotoaparátom, pri ktorých ma samotný mobil vôbec nezaujímal, iba ten fotoaparát v ňom. Fascinovalo ma, že ho môžem mať stále pri sebe,“ prezrádza Diana Čermáková. „Keď som mala 12 rokov, brat mi nainštaloval photoshop,“ opisuje ďalej svoje prelomové obdobie. To jej otvorilo dvere k tomu, aby sa z nej stala dnes vyhľadávaná fotografka nielen doma, ale najmä v zahraničí.

Diana Čermáková fotografiu neštudovala, všetko sa naučila sama. Počas strednej školy začali prichádzať prvé zákazky a keďže v tom čase sa rozbehli aj sociálne siete, Diana sa rozhodla využiť ich potenciál už vtedy. Spolužiaci a kamaráti z ostatných tried ju oslovili, aby im urobila nejaké fotky na konci školského roka. S tým prišiel zároveň i dopyt na fotenie svadieb od ľudí, ktorí ju poznali. Všetko sa rozhodla zverejňovať, aby si jej prácu všimlo čo najviac ľudí. Ako tretiačka a štvrtáčka na gymnáziu mala prvé platené zákazky.

„V tom období som svoju prácu začala zverejňovať práve prostredníctvom sociálnych sietí a tie mi naozaj pomohli. Nebála som sa ukázať svoje fotografie, i keď zo začiatku neboli práve najlepšie. Niektorí sa mi dokonca smiali, ale zároveň si aj moje prvotiny vždy našli to svoje publikum,“ priznáva Diana, ktorá si už vtedy uvedomovala zmysel marketingu. Bola to marketingová komunikácia, pre ktorú sa nakoniec po maturite rozhodla v rámci vysokoškolského štúdia. „Na vysokej škole som sa mohla zamerať nielen na fotku, ale tiež na spôsoby propagácie,“ vysvetľuje, prečo nešla študovať fotografiu.

svadba

Foto: Diana Čermáková

Svojský rukopis

A ako vyzerá Dianina fotografia? Pri niektorých nadobudne divák pocit, že osoby, na ktoré sa pozerá, vystupujú z fotografie za ním. „Prvé fotografie vyzerali, samozrejme, inak ako tie dnešné. Milovala som fantasy. Snažila som sa, aby ľudia na fotke pôsobili ako z iného sveta, étericky. Vznášali sa. Ich oblečenie som napríklad hľadala v secondhandoch alebo ho vyrábala. Táto vášeň ma síce drží dodnes, ale využívam ju v iných umeleckých projektoch,“ opisuje svoje začiatky mladá fotografka.

svadba

Foto: Diana Čermáková

Dobrý fotograf má svoj rukopis, veľa však urobí zvolené miesto a atmosféra. Diana Čermáková  si to uvedomovala veľmi dobre, a preto sa popri štúdiu na vysokej škole rozhodla cestovať, vďaka čomu získavala klientov na tých najrozličnejších miestach v Európe, na Blízkom Východe a v Ázii. „Snažím sa zachytiť silné emócie na netradičných miestach. Fotografie pochádzajú z rozličných krajín a kultúr, pričom fotím ľudí rôznej farby pleti či náboženstiev. Fotky pôsobia príjemne teplo, mäkko. Modelov sa snažím dostať do takej situácií, počas ktorých zabudnú, že som tam s nimi. Kombinácia týchto všetkých faktorov môže človeka odlíšiť od ostatných,“ približuje Diana Čermáková svoju tvorbu.

Profesionáli vložia nemalé peniaze práve do techniky a vybavenia. Nie vždy však je pravidlom, že kvalitná a krásna fotografia môže vzniknúť len vďaka kvalitnej zrkadlovke. „Myslím si, že na dobrú fotku nepotrebujete špeciálny fotoaparát. Teraz často používam malý kompaktný fotoaparát, ktorý mám stále so sebou a zdieľam z neho fotky medzi svojimi ostatnými profesionálnymi snímkami. Laik si nevšimne rozdiel. Pri fotke je dôležité svetlo a ak fotíte ľudí, tak rovnako komunikácia s nimi. S jednoduchšou technikou sa dokážem viac sústrediť na kreativitu a v najkrajšom momente stihnem zareagovať. Všetko sa to odzrkadlí v konečnom výsledku,“ vysvetľuje základy kvalitnej snímky Diana.

Z Dianinho rozprávania cítiť odhodlanie, ale tiež šťastie na príležitosti. Cestovať začala popri štúdiu na vysokej škole. Z dohodnutej letnej brigády v Nemecku, kde pôvodne mala prísť upratovať, vzišlo nakoniec fotenie. Zistili, že vie fotiť, a tak sa nasledujúce dva mesiace venovala aj tomu. Z tejto výplaty si tak mohla kúpiť kvalitnú techniku a ďalej cestovať. „V tomto veku som sa snažila aj keď zložitejším spôsobom, ale za kratší čas zarobiť viac a venovať sa potom tomu, čo milujem bez obmedzovania sa,” priznáva slovenská fotografka.

svadba

Foto: Diana Čermáková

Na konte 50 krajín

Rodáčka z dedinky Obyce má 27 rokov a zatiaľ precestovala 50 krajín. Vo väčšine z nich strávila aspoň mesiac, aby mohla urobiť profesionálne fotografie klientom, najmä zaľúbeným párom či rodinám.

diana foto

Diana Čermáková, foto: súkromný archív D.Č.

Nepotrebovala investovať do reklám, dôležitý a hlavne nevyhnutný bol cudzí jazyk – angličtina. Podnikateľský duch sa v Slovenke nezaprie. Rovnako aj to, ako si dokázala zmapovať situáciu v danej krajine.

Ako hovorí, pre ňu bol kľúčový mesiac, ktorý strávila v Instanbule. Turci nie sú veľmi zdatní v angličtine, a tak cudzinci žijúci v Turecku a turisti, ktorí sa tam práve nachádzali, uprednostnili plynulo anglicky hovoriacu Európanku.

„Uvedomili si, že bude jednoduché so mnou komunikovať, videli moje fotografie a dohodli sme sa,“ hodnotí svoje skúsenosti z Turecka Diana Čermáková.

A ako to pokračovalo ďalej? Inšpiráciu z Turecka pretavila do ďalších ciest. Dopredu si dohodla zákazky v krajine, do ktorej mala namierené. Znie to priam až neuveriteľne a idylicky, ale skutočne stačilo zopár príspevkov v rámci jednotlivých skupín na Facebooku, kde sa nachádzala práve jej cieľová skupina. Týmto spôsobom im ukázala svoje portfólio a informovala ich, kedy bude v danej krajine k dispozícii. K naštartovaniu svojho biznisu využila snáď najjednoduchší spôsob inzerovania, ktorý sa jej osvedčil.

Okrem toho však veľkú úlohu zohrával fakt, že ambiciózna fotografka sa nebála komunikovať. „Na cestách som bola vždy spoločenská, úprimne sa o ľudí zaujímala a to mi otvorilo mnohé dvere. Klienti ma odporučili svojej rodine a známym, ktorí zase žili v iných kútoch sveta a takto mi začínali postupne pribúdať príležitosti,“ približuje svoje ďalšie kroky v zahraničí Diana Čermáková. Páry sledovali, kam bude v najbližšom období cestovať a podľa toho si vyberali miesto dovolenky alebo si ju jednoducho zavolali, aby ich prišla nafotiť tam, kam majú namierené. Občas teda fotila tých istých ľudí v Paríži, Libanone či Benátkach. S väčšinou zákazníkov sa stretáva pravidelne, minimálne raz do roka.

Svadba v Pakistane

Fotenie svadieb z rôznych kultúr prináša zážitky a zároveň očakávania. „Veľmi som sa tešila na pakistanskú svadbu. Nakoniec som však bola sklamaná. Portrétne fotenie, na ktoré som sa pripravovala niekoľko dní pred svadbou, nestihli kvôli vizážistke. Prvé emócie, ktoré som počas svadobného dňa videla, prišli až na úplnom konci, kedy pár odchádzal do súkromia a celá rodina vrátane nevesty plakala. Počas dňa sa ale dôraz kládol na honosnú výzdobu. Na ich pomery to bola malá, moderná svadba so 400 ľuďmi. Mladomanželia sedeli väčšinu hostiny na jednom luxusne vyzdobenom mieste a hostia sa pri nich kvôli fotke striedali. Dôležitý bol pre nich celý ten luxus naokolo, ktorý chceli mať zvečnený. Napriek tomu, že mi po tejto svadbe prišli ďalšie ponuky, rozhodla som sa tu v najbližšej dobe nefotiť,“ hodnotí Diana Čermáková pakistanské zvyky a mentalitu.

Priznáva, že pri niektorých foteniach si vyrobila faux-pax z nevedomosti či svojou bezprostrednosťou. Napríklad občas zabúda, že moslimovi sa ruka nepodáva. „Pri fotení sa snažím navodiť priateľskú atmosféru a prispôsobujem k tomu aj komunikáciu. Fotila som jedného šejka a keď som mala pár v perfektnej póze, tak si zrazu ženích vytiahol mobil. Automaticky som mu povedala „Schovaj to!“ Nemyslela som to zle, ale on bol z toho chvíľu poriadne v šoku. Potom sa mi priznal, že od škôlky sa s ním nikto takýmto spôsobom nerozprával. Po zvyšok fotenia sa na tom už len zabával,“ spomína na zážitky mladá Slovenka.

Možnosti v Ázii

Slováci majú dvere na ázijskom trhu otvorené. Podľa fotografky je pre Európanov jednoduchšie nájsť si zákazky v Ázii.

„Automaticky očakávame, že smerom na západ získame lepšie pracovné ponuky, ale oproti západnému presýtenému trhu môže rýchlo rastúci východný trh priniesť oveľa lepšie príležitosti. Dokážem sa jednoduchšie presadiť napríklad v Indonézii ako v susednom Rakúsku. Kým v Ázii je fotograf z Európy prestížou, pre Rakúšanov zostávajú Slováci lacnou pracovnou silou,“ radí ďalej Čermáková, pričom podotýka, že Spojené Arabské Emiráty alebo aj Pakistan sú vhodnou krajinou, ak sa chce fotograf presadiť.

diana profi

Diana Čermáková, foto: súkromný archív D.Č.

„Tieto krajiny investujú veľa do propagácie turizmu, k čomu potrebujú zaujímavý vizuálny materiál a to nám hrá do karát. Ľudia majú stále po ruke vizitky a príležitosti získavajú i počas piatkovej noci v bare.  Funguje tu networking v tom najtvrdšom slova zmysle. Večera s priateľmi znamená, že  hostiteľ pozve ľudí, ktorí by si mohli pomôcť v rámci biznisu. Zo začiatku mi boli tieto povrchné vzťahy nepríjemné, ale pochopila som to a snažila sa z každého človeka nasať čo najviac.“

Čo by poradila ambiciózna fotografka ľuďom, ktorí by chceli začať fotiť práve v zahraničí? „Keď som pred piatimi rokmi začínala, priznávam, bolo to jednoduchšie. Algoritmus Facebooku a Instagramu bol prajnejší, teraz vás bez platenej reklamy len ťažko nájdu tí správni ľudia. Napriek tomu by som opäť začala podobnou cestou a oslovovala by som ľudí z rôznych sfér priamo. Príležitosť príde, ak poviete nahlas, čo chcete, tým správnym ľuďom. Ak máte dostatok času, určite pomôže, keď už z danej krajiny máte niečo v portfóliu. Vycestovala by som do krajiny skôr, ako by som v nej mala zákazku a popri spoznávaní nafotila minimálne notoricky známe miesta a ukázala tak, že poznám reálie a klient sa na mňa môže spoľahnúť,“ radí Diana Čermáková. Okrem práce treba vedieť oddychovať a nastaviť si určitý režim.  Ona sama oddychuje od novembra do marca, vtedy totiž nie je sezóna svadieb. Fotoaparát z rúk neodkladá ani vtedy, keď má voľno. Sprevádza ju na všetky dovolenky, na ktorých sa neraz stihne venovať aj práci.

Kým na začiatku chcela robiť všetko sama, neskôr pochopila, že čas je cennejší. Takto si nechala poradiť napríklad pri vývoji jej webstránky. „Podnikatelia, by nemali zabúdať na pomoc odborníkov. Ušetrí vám to čas, ktorý môžete radšej venovať tomu, na čo máte talent alebo na ďalší rozvoj,“ upozorňuje ďalej Čermáková.

Aj keď je fotografka vášnivou cestovateľkou, non-stop cestovanie vymenila do určitej miery za usadlejší spôsob života. Pred dvomi rokmi si povedala, že sa vráti na Slovensko a za prácou bude cestovať iba, ak to bude potrebné. Medzitým si tu musela nanovo vybudovať zázemie. Začala viac fotiť na Slovensku.

diana

Diana Čermáková, foto: súkromný archív D.Č.

„Prvý rok sa mi celkom rýchlo naplnil novými termínmi, keďže počas ciest som musela domáce fotenia odmietať. Snažila som sa byť čo najviac v spoločnosti,“ opisuje svoj návrat domov Čermáková.

Bez kontaktov by to mohlo trvať dlhšie. „Skontaktovala som sa so všetkými známymi, ktorí tu žijú. Najdôležitejšie je totiž povedať to, čo chceš a povedať to nahlas, aby o tebe ľudia vedeli,“ opakuje svoje pravidlo Diana Čermáková.

Podľa nej je pre Slovákov obľúbené na fotenie napríklad Taliansko, Francúzsko, Škótsko, kde často s klientmi cestuje. „Slováci sú oproti párom zo západu iní v tom, že ťažšie prejavujú emócie, hanbia sa, príliš riešia, ako budú na fotke vyzerať, čo si pomyslia okoloidúci. Najviac ma prekvapuje, ak poviem páru, nech sa na seba pozrú s láskou a majú  z toho stres. Už sa mi stalo, že mi na to povedali, že sa nevedia pretvarovať. Bolo to také smutno-vtipné, ale vypovedá to o tom, aký problém máme s prejavovaním emócii na verejnosti,“ opisuje zážitky s fotením slovenských párov.

“Ďalším rozdielom je, že kým na západnejších svadbách mladomanželia chcú, aby fotografa videli čo najmenej, na Slovensku sa snažia, aby som sa cítila ako súčasť rodiny,“ hodnotí rozdiely medzi kultúrami fotografka.

Zrušené svadby, ale aj cesty

Koronavírus na začiatku pandémie odrezal Dianu Čermákovú od fotografovania na niekoľko mesiacov. Pandémia ju napriek tomu nezastavila, premiestnila sa viac do online prostredia.

diana cermakova profilovka

Diana Čermáková, foto: súkromný archív D.Č.

„Najskôr sa mi termíny vôbec nerušili. Všetci čakali, ako sa to ďalej vyvinie. Keď vláda ohlásila prvé obmedzenia, tak sa mi v jeden deň zrušilo všetko. Snažila som sa byť pozitívna, ale keď som si uvedomila, že všetko to, na čom som počas zimných mesiacoch pracovala a najviac sa na to tešila, sa vlastne neudeje, tak ma to celkom zasiahlo,“ opisuje situáciu z marca tohto roka mladá fotografka.  Nečakala však na to, čo sa bude diať ďalej a v krátkom čas na to rozbehla online kurzy fotografovania.

„Začala som koučovať ľudí cez Skype, pričom to boli klienti na rôznych úrovniach – od začiatočníkov až po pokročilých. Riešime tiež marketing či grafiku, nie iba samotnú fotografiu,“ hovorí ďalej.

Doma sa rozhodne nenudila. Začala predávať presety, ktoré predstavujú súbor úkonov vo photoshope alebo v lightroome. Je to kombinácia farieb a svetla, ktorá sa používa na úpravu fotografií. „Jedným klikom v programoch na úpravu fotografií si človek vie upraviť svoju fotku do takých farieb, ako používam ja,“ približuje Čermáková svoje ďalšie aktivity. Keďže od svojich dvanástich rokov pracuje s photoshopom, dostala sa k zákazkám od architektov, pri ktorých mohla zúročiť svoje skúsenosti. „Asi mesiac som pripravovala fotomanipulácie architektonických vizualizácií. To v skratke znamená, že som pomáhala architektom, aby ich vizualizácie boli krajšie, poľudštenejšie,“ vysvetľuje ďalej.

Uplynulé obdobie jej však dalo veľa v tom zmysle, že dnes sa zamýšľa nad svojím podnikaním v dlhšom časovom horizonte a pripravuje sa na krízové situácie, ktoré môžu nastať. „V prvom rade mi korona dala viac času s partnerom. Čo sa týka biznisu, tak ma posledné mesiace naučili, aké dôležité je mať záložný plán. Ďalej treba myslieť i na úspory, netreba ich minúť či investovať všetky do posledného centa. Tým, že som posledné roky šetrila, tak som toto náročné obdobie zvládla bez starosti. Dnes vďaka tomu, čo sme zažili, rozmýšľam inak. A aj keď mi kalendár hovorí, že nasledujúce dva roky o prácu nebude núdza, neznamená to, že sa s tým uspokojím a budem si myslieť, že sa to z jedného dňa na druhý nemôže zmeniť. To sme teraz pochopili všetci,“ uzatvára Diana Čermáková, ktorá nevylučuje, že si v budúcnosti založí vlastnú agentúru, s ktorou bude pôsobiť a ponúkať komplexné služby nielen na Slovensku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA