Sociálne siete

DOMOV

Slováci jedia viac hydiny, hovädzieho mäsa a údenín, konzumácia čerstvých rýb klesá

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 12:07

206

large jedlo fcdd
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Angela Bailey

REKLAMA

1. december 2020 09:24 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Slováci jedia viac hydiny, hovädzieho mäsa a údenín, naopak konzumácia čerstvých rýb klesá. Vyplýva to z prieskumu Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorý sa uskutočnil v rokoch 2013, 2016 a 2019 formou dotazníka s názvom „Zdravotné uvedomenie a správanie sa obyvateľov SR”. V roku 2019 tvorilo výskumnú vzorku prieskumu 3 744 ľudí, z toho 49,8 percenta mužov a 50,2 percenta žien vo veku od 15 rokov. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Prieskum zistil, že respondenti pri konzumácii rýb uprednostňujú skôr výrobky z nich, ako konzumáciu čerstvých alebo mrazených rýb. U ľudí klesá aj konzumácia mlieka. V roku 2013 konzumovalo mlieko denne alebo obdeň 42 percent respondentov, v roku 2016 išlo o 39,7 percenta a v roku 2019 iba 37,1 percenta respondentov.

Ako pozitívny výsledok hodnotí ÚVZ SR pokles podielu respondentov, ktorí konzumujú margaríny. V roku 2013 konzumovalo margaríny denne alebo obdeň desať percent respondentov, v roku 2016 9,8 percenta respondentov a v roku 2019 išlo o najmenší podiel respondentov, a to 7,2 percenta.

Konzumácia surovej a varenej zeleniny u žien stúpa. Podľa zistení ale klesá konzumácia svetlého chlebu a pečiva, a to najmä u mužov. Zistila sa taktiež zvýšená konzumácia sladkostí každý deň a taktiež stúpla konzumácia cestovín, ryže a strukovín.

„Pozitívnou správou je stúpajúca každodenná konzumácia nesladených nápojov už od roku 2013 zo 44,2 percenta respondentov na 45,6 percenta respondentov v roku 2019. Zároveň klesá každodenná konzumácia sladených nápojov. Klesol aj podiel každodennej konzumácie ovocných džúsov a kofeínových nápojov. Naopak, stúpla konzumácia energetických nápojov,“ uviedol ÚVZ SR.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA