Sociálne siete

Cestovanie

Jesenné zážitky v Dolnom Rakúsku? Od vína, cez druidský chodník až k Semmerinskej železnici

Prečítajte si zopár jesenných tipov na návštevu Dolného Rakúska.

Zverejnené:

Upravené: 4. októbra 2021 o 16:28

1638

Vinárske uličky v Dolnom Rakúsku, foto: Weinviertel.at/lahofer

REKLAMA

BRATISLAVA – Dolné Rakúsko je populárne svojou vinárskou kultúrou, ktorá siaha až 2000 rokov do minulosti a sila vinárstva pretrváva dodnes. Počas aktuálneho ročného obdobia lahodné víno a s ním spojené podujatia rezonujú oveľa viac. Navštívte tradičné vinobrania, festivaly, tisícky vinárskych uličiek alebo sa vydajte na turistiku, do lužných lesov či historickú železnicu. Vyberáme 6 jednodňových tipov na atraktívne jesenné zážitky v dolnorakúskej oblasti.

Jesenné festivaly vo vínnych uličkách

Víno je vo vinárskych regiónoch Dolného Rakúska pestované s takou láskou, akú preukazujú aj samotnej vínnej kultúre, ktorou tu miestny kraj žije. Ľudia sa kvôli zábave na jeseň stretávajú pozdĺž 830 kilometrov dlhej Vínnej cesty Dolného Rakúska a na výber majú z takmer 1 100 vínnych uličiek. Aktuálne môžu návštevníci využiť jednu z mnohých príležitostí na oslavovanie vína: stovky vínnych festivalov, prezentácií mladého vína, festivalov vo viechach a prehliadok po viniciach, ktoré sa tu konajú doslova každý deň. Veľkým lákadlom je najmä kategória gastro festivalov vo vínnych uličkách s nezameniteľnou atmosférou, ktoré pozývajú na kulinárske zážitky – ochutnávanie lahôdok a vychutnávanie si nových ročníkov vín. Slávne vínne uličky a ich majitelia oplývajú tradičným šarmom, ktorému nedokáže odolať takmer žiadny návštevník. Nech sa zastavíte v ktoromkoľvek z ôsmich vínnych regiónov, čaká na vás veľké množstvo viech a vinární. Mimoriadne zážitky a skvelý program čaká na ochutnávkach vín vo vinotékach a vo vínnych svetoch.

Vinárske uličky v Dolnom Rakúsku, foto: WTG/Herbst

Historický región kvalitného vína – Wachau

Najznámejšia vinárska oblasť Rakúska vďačí za svoje neuveriteľne rafinované a elegantné biele vína nielen vysokej úrovni tamojších vinárov, ale aj priam ideálnym prírodným podmienkam. Región Wachau je známy svojimi bujnými terasovitými vinohradmi, na ktorých sa na ploche 1 350 hektárov vynikajúco darí ovocným rizlingom a Veltlínskemu zelenému. Vďaka zaujímavým klimatickým podmienkam a sprašovým, štrkovým a rulovým pôdam bohatým na minerály, patrí Wachau k najlepším vinohradníckym regiónom na svete. Ušľachtilé vína pochádzajú napríklad z očarujúceho Weißenkirchenu, povesťami opradeného Dürnsteinu či idylickej obce Spitz an der Donau. Vďaka týmto malebným miestam, jedinečnej prírode a bohatej histórii bolo celé údolie zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zážitková vínna pivnica v mestečku Retz

Dvadsať až tridsať metrov pod vinárskym mestom Retz na vás čaká vzrušujúce dobrodružstvo, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. Objavte najväčšiu historickú vínnu pivnicu Rakúska. Široko rozvetvený labyrint pivničných systémov s celkovou dĺžkou dvadsať kilometrov ukrýva mnohé mýty a legendy. Je vybudovaný s hustejšou infraštruktúrou než dopravná sieť nad zemou. Počas jeden a pol hodinovej prehliadky vám odborne vyškolení sprievodcovia porozprávajú zaujímavosti o dlhoročnej tradícii tejto známej vínnej pivnice. Okrem nej môžete obdivovať nespočetné množstvo štôlní, chodieb a miestností, ktoré v sebe ukrývajú nejedno tajomstvo.

Zážitková vínna pivnica v mestečku Retz, foto: Die Reisereporter

Mirabelky a druidský chodník

S farebnou jeseňou prichádzajú aj sladké mirabelky. Malá žltá slivka je pre domácich v regióne Waldviertel, konkrétne v obci Yspertal, symbolom jesene. Okrem vína tu obľubujú domáce sladké špeciality plnené mirabelkovým džemom, ale aj rôzne mirabelkové destiláty či netradičný gin s chrenom. Z krajnej časti obce sa dostanete na túru po tzv. druidskom chodníku (Druidenweg) až k mystickým kameňom z keltských čias. Túra vedie cez tiesňavu Ysperklamm, kde do hĺbky takmer 300 metrov vo forme malých aj veľkých vodopádov, steká rieka Ysper. Krištáľovo čistá voda počas turistiky osvieži vzduch, pričom turistov sprevádzajú rôzne malé výstupné pomôcky, ako sú kamenné schodíky, drevené schodiská, malé lávky a zaistené prechody.

Tiesňava Ysperklamm, foto: www.pov.at

Národný park Dunajské luhy

Jedny z posledných veľkých nezastavaných riečnych lužných krajín strednej Európy sa nachádzajú v Národnom parku Dunajské luhy. Návštevnícke informačné centrum, ktoré sa nachádza na zámku Orth, pozýva návštevníkov ako „vstupná brána do lužnej krajiny“ spoznávať fascinujúci svet dunajských luhov. Krásu lužných lesov možno zažiť v rámci rozsiahlych prehliadok v sprievode strážcov národného parku, ale aj priamo na zámku Orth. Multimediálna, interaktívna výstava s názvom „DonAUräume“, v centre národného parku, otvára návštevníkom svet divokej tajuplnej lužnej krajiny a dodáva chuť na potulky prírodou. Dozviete sa príbeh vzniku, ako aj aktuálne informácie o dnešnom stave Dunajských luhov, a taktiež tu máte možnosť vidieť rôzne vodné zvieratá cez sklo podvodnej pozorovateľne.

Dunajské luhy, foto: Niederösterreich-Werbung/Rita Newman

Semmerinská železnica vo Viedenských Alpách

Vo Viedenských Alpách, raji výhľadov, by ste mali určite navštíviť aj vyhliadku 20 Schilling Blick (20-šilingový výhľad) známu zo starých rakúskych bankoviek. Na tento vyhliadkový bod sa dostanete putovaním po stopách Semmerinskej železnice, svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, a to železničným turistickým chodníkom „Bahnwanderweg“. Železničná trať, ktorej staviteľom je Carl Ritter von Ghega, spája juh Dolného Rakúska so Štajerskom. Nie náhodou je považovaná za míľnik v dejinách inžinierskeho umenia: Na 41-kilometrovej trase Semmerinskej železnice leží množstvo tunelov a viaduktov. Vedie po viac ako 100 mostoch. Okolitú krajinu môžete na mieste obdivovať z úplne novej perspektívy špeciálnym zrkadlovým pozorovacím zariadením „Viewer“ pre Viedenské Alpy. Nový pohľad návštevníkovi poskytuje aj prevádzka Vinodukt. Vínotéka v starom viadukte Semmerinskej železnice návštevníkov nadchýna najlepšími vínami od Viedne až po Triest.

Semmerinská železnica, foto: Niederösterreich-Werbung/ Michael Liebert

Ak hľadáte ďalšie tipy, inšpiráciu a informácie o jesenných výletoch v Dolnom Rakúsku, všetko je dostupné na oficiálnej stránke https://www.dolne-rakusko.info/vinna-jesen

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA