Sociálne siete

DOMOV

Čaputová: Ľudia ohrození chudobou a zdražovaním potrebujú adresnú pomoc

Zverejnené:

Upravené: 31. októbra 2021 o 18:23

560

Prezidentka Zuzana Čaputová, zdroj: FB/Zuzana Čaputová

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok 29. októbra 2021 v Prezidentskom paláci diskutovala s odborníkmi na tému zdražovania. Po stretnutí prezidentka poskytla vyhlásenie pre médiá, v ktorom vyzdvihla potrebu rýchlej a adresnej pomoci pre ľudí, ktorí najviac pocítia zdražovanie a už dnes sú ohrození chudobou. Informuje o tom Kancelária prezidentky na svojej stránke.

Podľa názorov ekonomických a sociálnych expertiek a expertov, s ktorými prezidentka diskutovala sa bude inflácia, ktorej rast dnes pozorujeme, ešte niekoľko mesiacov zvyšovať. Naďalej budú rásť aj ceny energií a miernejšie tiež ceny potravín.

Hoci príčiny zvyšovania majú aj svoje domáce špecifiká, vo výsledku ide hlavne o reakciu na pretrvávajúcu pandémiu po celom svete. Dobrou správou v tejto nepriaznivej situácii podľa prezidentky je, že toto zdražovanie by sa malo postupne v budúcom roku utlmiť. „Vyššie ceny pocítia bezpochyby všetci, časť domácností si ale podľa expertov a expertiek s takýmto zdražovaním dokáže poradiť. Zároveň je tu skupina približne 800-tisíc ľudí žijúcich v riziku chudoby, ktorých zdražovanie môže aj existenčne ohroziť. Najohrozenejšími spomedzi nich sú jednorodičovské domácnosti, rodiny s troma a viac deťmi, a seniori a seniorky nad 65 rokov. Najmä tí, ktorí žijú sami.“ Preto je podľa expertov potrebné prijať rýchlo adresné a zrejme aj dočasné opatrenia na zmiernenie dopadov zdražovania.

Konkrétnym riešením by podľa prezidentky bolo zvýšenie príspevku na bývanie a jeho rozšírenie na väčší okruh ľudí. „Nielen pre ľudí v hmotnej núdzi, ale aj tých, ktorí sú chudobní, hoci majú príjem z práce či z dôchodku. Podľa odborníkov je tiež namieste uvažovať o celkovom zvýšení dávky ľuďom v núdzi. Osobitne sa treba zaoberať fenoménom energetickej chudoby a hľadať riešenia pre ľudí, ktorí podstatnú časť svojho príjmu musia použiť na výdavky spojené s bývaním – energie, plyn a voda.“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA