Sociálne siete

DOMOV

Účasť v doplnkových komunálnych voľbách do 25 samospráv dosiahla 34 %

Zverejnené:

Upravené: 31. októbra 2021 o 18:12

254

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Na doplnkových voľbách do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa konali v sobotu 23. októbra 2021 sa zúčastnilo 34,16 % voličov (počet vydaných obálok vo volebných miestnostiach) z celkovo 21 104 voličov zapísaných v zoznamoch voličov. Nového starostu či primátora alebo miestneho poslanca zvolili občania spolu v 25 obciach a mestách Slovenska. Spolu si tak obyvatelia samospráv zvolili 7 nových starostov, 4 starostky a 1 primátora ako aj 20 poslancov do miestneho zastupiteľstva. Oficiálne výsledky doplnkových volieb do orgánov miestnej samosprávy zverejnil Štatistický úrad SR.

Podľa Štatistického úradu tak najúspešnejší spomedzi kandidátov na starostu boli kandidáti bez politickej príslušnosti (7 z 12 zvolených starostov/starostiek a primátora), podobne medzi poslancami najčastejšie uspeli kandidáti bez politickej príslušnosti, a to v 58 % prípadov.

Na sobotňajších doplnkových voľbách do orgánov samosprávy obcí bola najvyššia účasť v obci Muránska Huta (okres Revúca) na úrovni takmer 66 %, prišlo voliť 102 zo 155 osôb zapísaných v zozname voličov. Naopak najnižšia volebná účasť bola v obci Polianka (okres Myjava), kde jedného miestneho poslanca prišlo voliť len 27 spomedzi 338 voličov, čo predstavuje účasť na úrovni necelých 8 %. Celkovo v ôsmich obciach bola účasť v sobotných voľbách nižšia ako 20 %.

Najviac hlasovacích obálok – spolu 2 172 – bolo odovzdaných v meste Sečovce (okres Trebišov), kde si zvolili obyvatelia nového primátora. Volebná účasť bola na úrovni 33 (2172 voličov) a víťazný kandidát dosiahol niečo viac ako štvrtinu platných hlasov (615 hlasov), pričom išlo o pomerne vyrovnané súperenie s ďalšími dvoma protikandidátmi. Súčasne najmenej obálok, spolu 15, odovzdali hlasujúci o poslancovi v obci Pavľany (okres Levoča), čo predstavovalo volebnú účasť na úrovni 39 %.

Na spracovaní výsledkov sa v sobotu podieľalo 79 pracovníkov Štatistického úradu SR, ktorí pracovali spolu v 20 sumarizačných útvaroch. Celkovo v deviatich obciach sa voľby do zastupiteľstva nekonali, pretože nik nekandidoval.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA