Sociálne siete

COVID19

Epidemická situácia sa podľa ministra zdravotníctva stále zhoršuje

Pozitívnou správou je mierny pokles denných úmrtí.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 2:29

558

krajci
Zľava: Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí, premiér SR Igor Matovič a hlavný hygienik SR Ján Mikas počas rokovania predsedu vlády SR s vedcami a odborníkmi na COVID-19 v súvislosti s ďalšími krokmi a opatreniami, ktoré pomôžu zlepšiť epidemiologickú situáciu na Slovensku. Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Epidemická situácia sa na Slovensku postupne zhoršuje. Reprodukčné číslo je aktuálne nad hodnou jedna. Mierne stúpa 14-dňová incidencia, pozvoľna rastú aj počty hospitalizovaných. Nemocnice majú k dispozícii stále menej voľných ventilovaných lôžok. Rovnako sa mierne zhoršuje sedemdňový priemer pozitívnych prípadov, a to práve pre rastúce reprodukčné číslo. Pozitívnou správou však je, že mierne klesli priemerné denné úmrtia. Kým minulý týždeň Slovensko evidovalo priemerne 108 úmrtí v súvislosti s koronavírusom, tento počet aktuálne klesol na 98. Na utorňajšej tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

V rámci regionálneho rozdelenia sa do čiernej farby po novom zaradí 20 okresov, ďalších 53 je bordových. Oproti minulému týždňu klesol počet okresov v svetločervenej farbe. Do tejto kategórie je v súčasnosti zaradených len šesť okresov Slovenska, minulý týždeň ich bolo desať.

Minister Krajčí vyzdvihol okres Bratislava, ktorý mal pred týždňom negatívnu vyhliadku, nedostal sa však do čiernej farby a v bratislavskej nemocnici postupne klesajú počty pacientov s ochorením COVID-19. Počty hospitalizovaných klesli aj v nitrianskej nemocnici, okres Nitra je aktuálne taktiež medzi červenými okresmi.

Infektológ Pavol Jarčuška uviedol, že úmrtia majú v posledných týždňoch relatívne vyrovnaný trend, možno mierne klesajúci. Na druhej strane však poukázal na to, že za posledný týždeň pribudlo 608 úmrtí na ochorenie COVID-19 a 77 úmrtí s ochorením. „Čo je alarmujúce, v našej nemocnici každé tri hodiny zomrie priemerne jeden pacient s ochorením COVID-19,“ dodal prednosta kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura.

jarcuska

Infektológ Pavol Jarčuška počas rokovania predsedu vlády SR s vedcami a odborníkmi, foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

Krčméry nevylučuje možnosť sprísnenia hraničného režimu

Profesor Vladimír Krčméry nevylučuje možnosť sprísnenia hraničného režimu. Uviedol to pred stretnutím predsedu vlády Igora Matoviča s odborníkmi. „Celá táto infekcia je importovaná. Najprv z Číny, potom zo severného Talianska, z južného Rakúska. V súčasnosti je ten nový variant importovaný z Veľkej Británie. Ďalšie dva hrozia z Južnej Afriky a z Brazílie,“ pokračoval Krčméry. Jediným riešením je podľa neho obmedzenie leteckej dopravy z postihnutých oblastí.

Článok sme aktualizovali.

Čítajte aj: Juhoafrický variant znamená podľa biochemika Čekana novú epidémiu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA