Sociálne siete

COVID19

Delta variant už aj na Slovensku

Zverejnené:

Upravené: 24. júna 2021 o 11:35

555

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/engin akyurt

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – „Na Slovensku sme laboratórne potvrdili prítomnosť delta variantu pandemického vírusu,“ informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) v tlačovej správe.

„Variant B.1.617.2. sme v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied identifikovali v pozitívnej vzorke od osoby, ktorá na Slovensko pricestovala z Ruska,“ povedal virológ Boris Klempa z BMC SAV.„Osoba bola bez úzkych kontaktov a nie je hospitalizovaná. Aktuálne sa nachádza v domácej karanténe a zodpovedne dodržiava všetky nariadené protiepidemické opatrenia,“ informoval hlavný hygienik Ján Mikas.

„Delta variant vírusu SARS-CoV-2, označovaný tiež ako B.1.617.2, patrí spolu s Kapa variantom  B.1.617.1 do rovnakej línie, ktoré boli prvýkrát zaznamenané koncom roku 2020 v Indii. Delta variant je podľa ECDC zaraďovaný medzi tzv. „variants of concern“, teda varianty, na ktoré je  potrebné sa zvlášť  zamerať, nakoľko sú jasné vedecké dôkazy o ich možnom vplyve na rýchlosť a spôsob  šírenia alebo odpoveď imunitného systému,“ vysvetlila laboratórna diagnostička a molekulárna biologička na ÚVZ SR Anna Kaliňáková.

Obozretnosť a dodržiavanie nastavených preventívnych pravidiel v rámci krajiny i mimo nej je podľa hlavného hygienika mimoriadne dôležité, pretože tým znižujeme riziko šírenia pandemického vírusu i jeho variantov.Laboratóriá na žiadosť hlavného hygienika vykonávajú sekvenáciu všetkých pozitívnych vzoriek na SARS-CoV-2 s dostatočne vysokou vírusovou náložou, pretože to je predpoklad, aby bola sekvenácia úspešná.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA