Sociálne siete

DOMOV

Edu TV má pomôcť učiteľom, ale i žiakom. Ministerstvo projekt spustilo dnes

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 17:01

191

large edutv d
ZDROJ: Oficiálna FB stránka MŠVVaŠ SR

REKLAMA

20. november 2020 13:33 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Projekt Edu TV, ktorý má byť pomôckou pre žiakov a učiteľov, je oficiálne spustený. Spolupracovať by na ňom mali ministerstvo školstva s učiteľmi, zapojiť sa môžu aj vzdelávacie organizácie ako je Komenského inštitút či Leaf Academy. Cieľom je vytvoriť zhruba tisíc hodín. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Zároveň vyzval učiteľov, aby poslali svoje videá na mail Edu TV. Dodal, že momentálne majú pripravených 180 videí, ktoré budú postupne nahrávať na web. Ide o krátke videá, ktoré sa týkajú predmetov slovenský jazyk, matematika, fyzika, chémia, biológia, dejepis, geografia či občianska náuka pre šiesty až deviaty ročník základných škôl. Pribudnúť by mali aj cudzie jazyky a videohodiny pre prvý až piaty ročník základných škôl.

„Sú to krátke videohodiny, kde je vysvetlené to kľúčové učivo z danej oblasti. Trvajú do 15 minút v rámci celej hodiny,“ objasnil Grögling. Poznamenal, že tieto videá nie sú náhradou školy, keďže osobný kontakt učiteľa nie je možné nahradiť. Učitelia to majú chápať ako pomôcku v tejto mimoriadne situácii, v prípade choroby žiaka či ako spestrenie vyučovania. Do databázy by mali pribudnúť aj zvukové nahrávky pre nevidiacich žiakov či pretlmočenie hodín do posunkového jazyka. Pripravuje sa aj podpora v jazykoch národnostných menšín, teda maďarčiny, rómčiny a rusínčiny. Ku každej videohodine je pripravený aj pracovný list, ktorý môžu žiaci vypracovať.

Videohodiny z projektu Edu TV môžu zatiaľ záujemcovia nájsť na portáli Učíme na diaľku a neskôr aj na portáli Viki. Šéf rezortu školstva priblížil, že na nakrútenie jedného videofilmu je potrebných zhruba 140 eur. Suma zahŕňa aj metodickú prípravu, zaplatenie učiteľa, vypracovanie pracovného listu a metodické skontrolovanie. Doplnil, že na natáčanie zvyšných videí pripravujú výberové konanie. Podľa ministra by suma nemala prekročiť viac ako milión eur.

Videá z projektu Edu TV spolu s pracovnými listami nájdu učitelia a žiaci na www.ucimenadialku.sk/edutv. Okrem toho pre žiakov 1. stupňa ZŠ začala 11. novembra 2020 vysielať verejno-právna televízia RTVS v spolupráci s ŠPÚ reláciu Školský klub. Tvoriť ju bude celkovo 22 dielov. Videá a pracovné listy k nim nájdu školy na portáli Učíme na diaľku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA