Sociálne siete

COVID19

Gröhling: Neberme deťom možnosť učiť sa v škole

Minister školstva vyzval ľudí: „Buďme cez sviatky zodpovední.“

Zverejnené:

Upravené: 27. októbra 2021 o 17:31

790

large online vyucovanie ffbd
Ilustračná snímka, Unsplash

REKLAMA

Tlačová správa

Minister školstva vyzýva k tomu, aby ľudia ostali cez prázdniny doma a zminimalizovali cestovanie a stretávanie sa s inými ľuďmi. Napriek horšej epidemickej situácii sa zatiaľ darí držať situáciu na školách stabilnú a vyhnúť sa vzniku ohnísk. S blížiacimi sa sviatkami minister vyzýva na zodpovednosť, aby sa aj naďalej bolo možné udržať bezpečné prostredie na školách. Svoju prosbu o zváženie očkovania adresuje aj tým, ktorí sa ešte pre vakcínu nerozhodli.

„Vďaka vysokej zaočkovanosti zamestnancov škôl, skrátenej karanténe, ako aj vďaka tomu, že plošné zatváranie škôl neprebieha a zatvárajú sa iba individuálne triedy, sa zatiaľ darí školy udržať v bezpečnom režime. Skrátenie karantény znamená, že žiaci ostávajú na dištančnom vzdelávaní do 7 dní a následne sa vracajú do školy,“ informuje o tom portál minedu.sk (portál ministerstva školstva).

V minulom týždni nahlásili školy 0,7 % žiakov s aktívnym ochorením Covid-19 a 1,4 % zamestnancov s aktívnym ochorením Covid-19. „Aj tieto údaje ukazujú, že školy zatiaľ fungujú bezpečne a že prednostné očkovanie zamestnancov škôl, ktoré sme presadili na jar, sa vyplatilo. Školy nie sú ohniskami nákazy, ale nie sú ani odrezané od diania okolo nás,“ zdôrazňuje minister. Vyzýva preto ľudí, aby sa vyhli cestovaniu cez sviatky a dodržiavali všetky opatrenia.

„Cieľom nás všetkých, je udržať školy bezpečné a otvorené, pretože vieme, že pre žiakov je to to najlepšie prostredie na vzdelávanie. Preto je dôležité, aby sme si cez sviatky dávali pozor a snažili sa zminimalizovať stretávanie s inými ľuďmi. Rodičia alebo zamestnanci škôl, ktorí ešte zvažujú očkovanie, by ho mali využiť,“ uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

Práve v okresoch s nižším zaočkovaním a v okresoch v tmavšej farbe je aj viac žiakov v karanténe. Medzi nimi sú napríklad okresy Prešov, Martin, Bardejov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Tvrdošín či Svidník. Situáciu by však mohlo zhoršiť obdobie sviatkov, kedy nastáva výrazné cestovanie naprieč celým Slovenskom.

Minister dodáva, že aj naďalej platí, že školy sa plošne zatvárať nebudú. Podľa pravidiel ÚVZ sa zatvoria iba jednotlivé triedy, v ktorých sa objaví pozitívna osoba. „Iba my sami môžeme ovplyvniť to, ako bude situácia na každej jednej škole vyzerať. Prevencia, očkovanie a obozretnosť pomôže udržať triedy otvorené čo najdlhšie,“ uzavrel minister.

Na základe údajov, ktoré každý týždeň nahlasujú školy ministerstvu vyplýva, že práve v okresoch s nižším zaočkovaním a s horšou farbou je aj viac žiakov v karanténe. Situáciu môže obzvlášť zhoršiť obdobie sviatkov, kedy mnohí cestujú naprieč Slovenskom.

Medzi okresmi, kde je miera dištančnej výučby vyššia, situácia na školách úzko kopíruje situáciu v jednotlivých okresoch. Všeobecne platí, že čím je stav v okrese horší, tým viac tried funguje cez dištančné vzdelávanie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA