Sociálne siete

DOMOV

Gröhling: Zjednotenie kompetencií školstva je prelomovým krokom. Prinesie efektívnejší systém

Minister školstva hovorí o zefektívnení a zjednodušení v riadení školstva.

Zverejnené:

Upravené: 14. apríla 2021 o 18:53

384

grohling
Minister Branislav Gröhling, foto: MŠVVaŠ SR

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – „Koniec nelogickému a komplikovanému systému riadenia školstva. Prelomové zjednotenie kompetencií a financovania po rokoch duplicitnej administratívy a komplikovaného systému v stredu schválila vláda. Nový systém prinesie zefektívnenie a zjednodušenie v riadení školstva,“ informuje v tlačovej správe ministerstvo školstva na svojej stránke.

Školstvo bolo od roku 2013 riadené a financované z dvoch ministerstiev – rezortu vnútra a rezortu školstva, čo spôsobovalo zriaďovateľom, školám, učiteľom aj rodičom mnohé problémy. „Toto nesystémové rozhodnutie sa podpísalo pod duplicitu niektorých úloh pre školy, viedla sa dvojitá administratíva a riadenie škôl bolo komplikované a neprehľadné,“ hovorí samotný minister školstva Branislav Gröhling.

Krok zjednotenia riadenia školstva podľa neho podporili aj viacerí významní aktéri v oblasti školstva, akými sú napríklad Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku či Najvyšší kontrolný úrad SR.

Po novom sa po rokoch správa školstva dostane takpovediac „pod jednu strechu.“  „Tomuto rozbitému systému v školstve je koniec a robíme krok smerom k tomu, aby bol systém riadenia jednoduchší, prehľadnejší a efektívnejší,“ doplnil šéf rezortu školstva.

Ministerstvo vnútra považuje reformu ESO s integrovanou štátnou správou za efektívny koncept, na ktorom plánuje naďalej stavať. „Uvedomujeme si však, že v minulosti došlo k anomálii, keď sa do integrovanej štátnej správy dostala aj štátna správa v oblasti školstva, ktorá však neprináša pre občana pridanú hodnotu. Klientské centrá totiž občanom služby v tejto oblasti neposkytujú. Touto novelou sa zároveň sprehľadňuje rozpočet ministerstva vnútra, ktorý je v súčasnosti výrazne skreslený výdavkami pre oblasť školstva,“ povedal štátny tajomník ministerstva vnútra Ján Lazar.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA