Sociálne siete

DOMOV

Behom vytvorili obrazy. Peniaze z charitatívneho behu pomôžu 12-ročnému Majkovi

Aj počas pandémie sa môžu diať veľké veci. A ak sa nedá usporiadať tradičný beh, urobí sa virtuálny. Navyše, ak ešte pomôže konkrétnej osobe, o to väčšia motivácia sa ho zúčastniť.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 7:33

760

ART RUN Darovaci sek
Darovací šek, zdroj: ART RUN

REKLAMA

BRATISLAVA – Koncom marca prebehol na Slovensku špeciálny virtuálny beh. Art Run, alebo aj umelecký beh, je známy po celom svete. Forma, v akej ho poňali organizátori na Slovensku, je ale unikátna. Art Run – Beh pre Majka mal okrem umeleckého aj charitatívny podtón. Ak navštívite virtuálnu galériu, môžete si umelecké diela, ktoré vytvorili bežci pozrieť aj vy.

Bežať môže ktokoľvek, kto sa zaregistruje, kdekoľvek, kde sa práve nachádza a koľkokoľvek mu len nohy vládzu. To je niekoľko výhod virtuálnych behov, ktoré priniesla doba COVIDu aj na Slovensko. Takým bol aj Art Run – Beh pre Majka. Druhý zo série siedmich charitatívnych behov v rámci CHARITY RUN TOUR 2021.

„Po úspešnom štarte CHARITY RUN TOUR 2021 v januári, kde sa nám podarilo vďaka viac ako 1000 bežcom vyzbierať pre Detskú onkológiu v Košiciach krásnych 5 860 eur, pokračujeme v pomoci ďalej. Chuť ľudí hýbať sa nás motivovala a druhý beh sme zorganizovali hneď v marci. Bežali sme na pomoc 12-ročnému Majkovi, ktorý je pripútaný na invalidný vozík a potrebuje finančne veľmi náročnú operáciu nôh. Absolvovať ju môže iba v Čechách. Výťažok z podujatia, 3 265 eur, bol preto venovaný práve Majkovi na operáciu a všetky veci s tým súvisiace,“ hovorí Tomáš Gáll, organizátor behu.

Kto chcel, mohol svojim behom vytvoriť obraz. Ten teraz visí vo virtuálnej galérii. „Art Run-om alebo aj umeleckým behom sme sa inšpirovali za našimi hranicami. Tieto behy prebiehajú v uliciach rôznych miest s cieľom poukázať na krásy tzv. Street Art, čiže pouličného umenia. Bežci sa na trati fotia s grafitmi zdobiacimi domy,“ vysvetľuje Tomáš Gáll. „My sme to poňali inak. Chceli sme priniesť pridanú hodnotu bežcom, ako aj samotnému Majkovi. Väčšina bežcov si svoje trate zaznamenáva na mapách v aplikáciách. Napadlo nám preto vyzvať bežcov vytvoriť svojim behom obraz a zaslať nám ho. V ďalšom kroku potom padol nápad urobiť z tých obrazov vernisáž. To sa nám aj podarilo. Aj keď, bohužiaľ, iba virtuálne,“ uzatvára Tomáš Gáll.

Art Run – Beh pre Majka si počas jedného marcového týždňa odbehlo 653 bežcov z celého Slovenska a vybehali tak Majkovi  3 265 eur. Virtuálnu galériu, kde nájdete množstvo obrazov vymaľovaných behom na mape, môžete navštíviť na https://artrun.projektactivelife.sk/

Active Life je komunita nadšencov behu, otužovania, bicyklovania, či akéhokoľvek pohybu, ktorý prospieva zdraviu. Sídlo má v Košiciach, avšak ich aktivity prekračujú hranice mesta i okresu. Všetky naše podujatia, vrátane prebiehajúceho komunitného projektu na podporu čistoty životného prostredia SOS PRÍRODE, nájdete na našich sociálnych sieťach.

ART RUN Veronika Zlatosova

ART RUN/Veronika Zlatošová

 

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA